Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 05.03.05.02 Ζαναμιβίρη (Zanamivir)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.03 Αντιιικά

05.03.05 Φάρμακα κατά της γρίππης (ινφλουέντσας)

05.03.05.02 Ζαναμιβίρη (Zanamivir)Ενδείξεις: Αντιμετώπιση γρίππης τύπου Α και Β με την έναρξη των συμπτωμάτων εφόσον υπάρχει επιδημία στην κοινότητα. Προφύλαξη από τη γρίππη τύπου Α και Β μετά από επαφή με κλινικά διαγνωσμένη περίπτωση σε οικιακό περιβάλλον. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να εξετασθεί το ενδεχόμενο χορήγησης για προφύλαξη από τη γρίππη τύπου Α και Β κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας στην κοινότητα (π. χ σε περίπτωση που δεν ταιριάζει το στέλεχος του εμβολίου με τον κυκλοφορούντα ιό και σε περίπτωση πανδημίας)

Αντενδείξεις: Γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Πεπτικές διαταραχές, ρινικά ενοχλήματα, βρογχίτιδα.

Αλληλεπιδράσεις: Δεν έχουν επισημανθεί.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε βρογχικό άσθμα, χρόνιες πνευμονοπάθειες, σε ελεγχόμενες χρόνιες παθήσεις, ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Δεν έχει αποδειχθεί η ασφάλειά του κατά την κύηση και να αντισταθμίζεται το τυχόν αναμενόμενο όφελος. Να μη χορηγείται σε παιδιά < 12 ετών. Άλλα τυχόν εισπνεόμενα φάρμακα να χορηγούνται πριν τη ζαναμιβίρη. Δεν αντικαθιστά τον αντιγριππικό εμβολιασμό. Η θεραπεία να αρχίζει το ταχύτερο δυνατόν εντός 48 ωρών για τους ενήλικες και εντός 36 ωρών για τα παιδιά από την έναρξη των συμπτωμάτων ή εντός 36 ωρών από την επαφή με μολυσμένο άτομο.

Δοσολογία: Ενήλικες και παιδιά > 5 ετών: Αντιμετώπιση συμπτωμάτων 20 mg ημερησίως, δηλ. 2 εισπνοές δύο φορές την ημέρα επί 5 ημέρες. Για προφύλαξη μετά από επαφή με μολυσμένο άτομο 10 mg ημερησίως δηλ. 2 εισπνοές μία φορά την ημέρα επί 10 ημέρες. Για προφύλαξη κατά τη διάρκεια επιδημίας στη κοινότητα 10 mg ημερησίως δηλ. 2 εισπνοές μία φορά την ημέρα για διάστημα έως 28 ημέρες.

Φαρμακευτικά προϊόντα

RELENZA/GlaxoSmithKline: inh.pd.dos 5mg/dose 5 rotadisks x 4doses+1 diskhaler

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
RELENZA Ζαναμιβίρη GlaxoSmithKline Α.Β.Ε.Ε.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.