Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 05.03.02.04.02 Μαραβιρόκ (Maraviroc)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.03 Αντιιικά

05.03.02 Αντιρετροϊκά

05.03.02.04 Άλλα αντιρετροϊκά

05.03.02.04.02 Μαραβιρόκ (Maraviroc)Ενδείξεις: Θεραπεία προθεραπευμένων ενηλίκων ασθενών που έχουν προσβληθεί από ανιχνεύσιμο ιό HIV-1 με τροπισμό CCR5.

Αντενδείξεις: Υπερευαισθησία στην αραχίδα και στη σόγια.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Οι συχνότερες: Ναυτία, έμετοι, δυσκοιλιότητα, κοιλιακή διάταση, κεφαλαλγία, βήχας, ζάλη, υπνηλία ή αϋπνία, παραισθησίες, δυσγευσία, ορθοστατική υπόταση, μυϊκοί σπασμοί, οσφυαλγία, αύξηση των ηπατικών ενζύμων, μείωση σωματικού βάρους.

Αλληλεπιδράσεις: Το φάρμακο είναι υπόστρωμα του ενζύμου CYP3A4 και επομένως ουσίες που το επάγουν αναμένεται να μειώσουν τις συγκεντρώσεις του φαρμάκου και αυτές που το αναστέλλουν να τις αυξήσουν. Ο κατάλογος των φαρμάκων που ενδέχεται να επηρεάσουν τη στάθμη του μαραβιρόκ είναι μεγάλος και συνιστάται να ανατρέξετε στους εγκεκριμένους όρους χορήγησής του.

Προσοχή στη χορήγηση: Χρησιμοποιείται μόνον όταν ο ιός HIV-1 με τροπισμό CCR5 είναι ανιχνεύσιμος και δεν χρησιμοποιείται σε μη προθεραπευμένους ασθενείς. Ενδέχεται να μειωθεί η αντίσταση του οργανισμού σε παρούσες ή λανθάνουσες λοιμώξεις. Προσοχή σε ασθενείς με σοβαρή καρδιαγγειακή και ηπατική νόσο (να διακοπεί η χορήγηση εάν εμφανισθούν σημεία οξείας ηπατίτιδας). Σε ασθενείς με νεφρική δυσλειτουργία κίνδυνος αυξημένης έκθεσης στο φάρμακο.

Δοσολογία: 150, 300 ή 600mg δύο φορές ημερησίως αναάλογα με τα συγχορηγούμενα αντιρετροϊκά ή άλλα φάρμακα. Δεν συνιστάται σε παιδιά και απαιτείται προσοχή σε ηλικιωμένα άτομα ή σε νεφρική ή ηπατική δυσλειτουργία.

Φαρμακευτικά προϊόντα

CELSENTRI/Pfizer England: f.c.tab 150mg x 60

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Μαραβιρόκη

Η μαραβιρόκη (maraviroc) ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται CCR5 ανταγωνιστές. Η μαραβιρόκη δεσμεύεται εκλεκτικά στον ανθρώπινο υποδοχέα χημειοκινών CCR5, εμποδίζοντας την είσοδο του HIV-1 με CCR5 τροπισμό στα κύτταρα.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
CELSENTRI Μαραβιρόκη ViiV Healthcare UK Ltd
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.