Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 05.03.02.03.08 Φοσαμπρεναβίρη (Fosamprenavir)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.03 Αντιιικά

05.03.02 Αντιρετροϊκά

05.03.02.03 Αναστολείς της πρωτεάσης

05.03.02.03.08 Φοσαμπρεναβίρη (Fosamprenavir)Η φοσαμπρεναβίρη είναι προφάρμακο της αμπρεναβίρης.

Ενδείξεις: Θεραπεία ενηλίκων με λοίμωξη από τον ιό HIV σε συνδυασμό με άλλα αντιρετροϊκά φάρμακα.

Aντενδείξεις: Σοβαρή ηπατική δυσλειτουργία. Γαλουχία. Συγχορήγηση με φάρμακα υποστρώματα του CYP3A4, όπως τερφεναδίνη, αστεµιζόλη, πιµοζίδη, σισαπρίδη, αµιωδαρόνη, προπαφαινόνη και φλεκαϊνίδη, αλκαλοειδή της ερυσιβώδους όλυρας και ριφαµπικίνη, φυτικά σκευάσματα που περιέχουν St. John’s wort (Hypericum perforatum).

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Ζάλη, κεφαλαλγία, διάρροια, ναυτία, έμετος, εξανθήματα, κόπωση, κοιλιακό άλγος, αύξηση χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων, ALT, AST, λιπάσης ορού, λιποδυστροφία, υπεργλυκαιμία, διαβήτης ή απορρύθμιση προϋπάρχοντος. Bλ. και εισαγωγή.

Aλληλεπιδράσεις: Mεταβολίζεται μέσω του κυτοχρώματος CYP 3A4 (βλ. Αντενδείξεις). Σε συγχορήγηση με φοσαμπρεναβίρη να μειώνεται η δόση της ριφαμπουτίνης κατά 75% και μπορεί να απαιτηθεί μείωση των δόσεων της κλαριθρομυκίνης, ερυθρομυκίνης, κετοκοναζόλης κ.ά. Mειώνει τη δράση των αντισυλληπτικών. Δεν συνιστάται η συγχορήγηση με τριαζολάμη ή μιδαζολάμη, αλοφαντρίνη, λιδοκαΐνη, σιμβαστατίνη, λοβαστατίνη, φλουτικαζόνη, ριφαμπικίνη, αναστολείς PDE5 κ.ά. Oι ασθενείς πρέπει να συμβουλεύονται τον θεράποντα ιατρό για τη σύγχρονη λήψη οιασδήποτε φαρμακευτικής ή μη ουσίας.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια ηπατική δυσλειτουργία. Σε χρόνια διάρροια ή δυσαπορρόφηση. Σε κύηση μόνο μετά από ιδιαίτερη αξιολόγηση (ελλείπει κλινική εμπειρία) και μόνο αν το αναμενόμενο όφελος υπερέχει σαφώς από τους ενδεχόμενους κινδύνους. Σε αιμορροφιλικούς ασθενείς (πιθανότητα αυξημένης αιμορραγικής διάθεσης) και σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Παρακολούθηση των σημείων για ανακατανομή του λίπους του σώματος. Σε συγχορήγηση και άλλων αντιρετροϊκών φαρμάκων να συμβουλεύεσθε τις εγκεκριμένες οδηγίες χρήσης.

Δοσολογία: Σε ενήλικες > 18 ετών 700mg (ισοδύναμο με 600mg αμπρεναβίρης) δύο φορές την ημέρα σε συνδυασμό με χαμηλές δόσεις ριτοναβίρης, ενισχυτικού της δράσης της, και άλλα αντιρετροϊκά φάρμακα.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Fosamprenavir Calcium:

TELZIR/GlaxoEngland: f.c.tab 700mg x 60

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
TELZIR Φοσαμπρεναβίρη ViiV Healthcare UK Ltd
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.