Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 05.03.02.03.05 Λοπιναβίρη + Ριτοναβίρη (Lopinavir + Ritonavir)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.03 Αντιιικά

05.03.02 Αντιρετροϊκά

05.03.02.03 Αναστολείς της πρωτεάσης

05.03.02.03.05 Λοπιναβίρη + Ριτοναβίρη (Lopinavir + Ritonavir)Συνδυασμός στον οποίο η δράση ασκείται από τη λοπιναβίρη (αναστολέας πρωτεάσης), η δε ριτοναβίρη δρα ως φαρμακοκινητικός ενισχυτής (αναστέλλει τον μεταβολισμό και αυξάνει τη στάθμη της λοπιναβίρης).

Ενδείξεις: Θεραπεία ενηλίκων και παιδιών > 2 ετών με επίκτητη ανοσολογική ανεπάρκεια, σε συνδυασμό με άλλους αντιρετροϊκούς παράγοντες.

Αντενδείξεις: Σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια, γαλουχία. Βλ. και Ριτοναβίρη .

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Βλ. Ινδιναβίρη .

Αλληλεπιδράσεις: Οι δύο ουσίες αναστέλλουν τη δράση των ενζύμων CYP3A και CYP2D6 του κυτοχρώματος P450, οπότε η συγχορήγηση με φάρμακα που μεταβολίζονται με αυτά μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη αύξηση της στάθμης τους. Τέτοιες ουσίες είναι οι τερφεναδίνη, μιδαζολάμη, τριαζολάμη, σισαπρίδη, πιμοζίδη, αμιωδαρόνη, προπαφενόνη και τα αλκαλοειδή της ερυσιβώδους όλυρας. Για τους ίδιους λόγους η συγχορήγηση στατινών (κυρίως σιμβαστατίνης και λοβαστατίνης) έχει αυξημένο κίνδυνο μυοπάθειας και ραβδομυόλυσης. Αυξημένος είναι και ο κίνδυνος αρρυθμιών με φάρμακα που επάγουν την επιμήκυνση του QT (χλωροφαινυραμίνη, κινιδίνη, ερυθρομυκίνη, κλαριθρομυκίνη). Η στάθμη του φαρμάκου μειώνεται σε συγχορήγηση φυτικών σκευασμάτων που περιέχουν St. John’s wort (Hypericum perforatum), αντιεπιληπτικών και ριφαμπικίνης. Το φάρμακο αυξάνει τη στάθμη της σιλντεναφίλης και μειώνει τη δραστικότητα των αντισυλληπτικών δισκίων.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε ήπια έως μέτρια ηπατική ανεπάρκεια, σε αιμορροφιλία Α και Β αυξημένος κίνδυνος αιματωμάτων, σε υπερλιπιδαιμία κίνδυνος αύξησης της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων (τα οποία συμβάλλουν σε εμφάνιση παγκρεατίτιδας), σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη (κίνδυνος εμφάνισης ή επιδείνωσης). Παρακολούθηση των σημείων για ανακατανομή του λίπους του σώματος. Σε συγχορήγηση και άλλων αντιρετροϊκών φαρμάκων να συμβουλεύεσθε τις εγκεκριμένες οδηγίες χρήσης.

Δοσολογία: Ενήλικες και έφηβοι 3 καψάκια δύο φορές την ημέρα μαζί με τροφή. Ίδια δόση και σε παιδιά > 2 ετών με επιφάνεια σώματος >1.3m 2, ενώ σε επιφάνεια < 1.3m 2 συνιστάται το πόσιμο διάλυμα σε δόση 2.9 ml/m 2 δύο φορές την ημέρα με μέγιστο τα 5 ml (5 ml διαλύματος = 3 καψάκια)

Φαρμακευτικά προϊόντα

KALETRA/Abbott England: οral. sol. (180 + 20)mg/ml bt x 5fl x 60ml+5 syr x 5ml- sof. g. caps (133.3 + 33.3) mg 5bt x 36

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.