Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 05.03.02.03.01 Αταζαναβίρη (Atazanavir)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.03 Αντιιικά

05.03.02 Αντιρετροϊκά

05.03.02.03 Αναστολείς της πρωτεάσης

05.03.02.03.01 Αταζαναβίρη (Atazanavir)Eνδείξεις: Θεραπεία ενηλίκων με επίκτητη ανοσολογική ανεπάρκεια με προηγηθείσα αντιρετροϊκή θεραπεία, σε συνδυασμό με άλλα αντιρετροϊκά φάρμακα.

Aντενδείξεις: Μέτρια έως σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια. Γαλουχία. Συγχορήγηση με αναστολείς αντλίας πρωτονίων ή φυτικά παρασκευάσματα που περιέχουν St. John’s wort. Μαζί με ριτοναβίρη συγχορήγηση με ριφαμπικίνη ή υποστρώματα του CYP3A4 με στενά θεραπευτικά όρια (όπως αστεμιζόλη, σισαπρίδη, πιμοζίδη, κινιδίνη, αλκαλοειδή της ερυσιβώδους όλυρας κ.ά.).

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Nαυτία, έμετοι, διάρροια, κοιλιακά άλγη, παγκρεατίτιδα, ηπατοσπληνομεγαλία, διαταραχή ηπατικής λειτουργίας, ίκτερος, λιποδυστροφία, γυναικομαστία, κεφαλαλγία, αϋπνία, δυσάρεστα όνειρα, ζάλη, άγχος, κατάθλιψη, υπέρταση, συγκοπτικές κρίσεις, εξανθήματα, κνησμός, μεταβολές σωματικού βάρους, συχνουρία, αιματουρία, νεφρολιθίαση, αρθραλγίες, μυαλγίες, μυοπάθεια, εξασθένηση, κόπωση, αύξηση αμυλάσης, φωσφοκινάσης της κρεατίνης, ηπατικών ενζύμων, μείωση ουδετεροφίλων. Bλ. και εισαγωγή.

Aλληλεπιδράσεις: Μεταβολίζεται στο ήπαρ από το CYP3A4 και δεν συνιστάται η συγχορήγηση με φάρμακα που το επάγουν, ενώ αντενδείκνυται η συγχορήγηση με ορισμένα από αυτά (βλ. Αντενδείξεις). Αυξάνει τη στάθμη των αντιαρρυθμικών (αμιωδαρόνης, λιδοκαΐνης), διλτιαζέμης, βεραπαμίλης, κυκλοσπορίνης, οιστρογόνων, σιρόλιμους, τακρόλιμους, ριφαμπουτίνης και ιρινοτεκάνης. Η στάθμη της ελαττώνεται με αντιόξινα, την εφαβιρένζη και τη νεβιραπίνη. Δεν συνιστάται η συγχορήγηση με ινδιναβίρη, νεβιραπίνη ή αντισυλληπτικά. Με κλαριθρομυκίνη αυξάνει η στάθμη και των δύο ουσιών. Ελάττωση ή αύξηση της δραστικότητας της βαρφαρίνης. Αύξηση της πιθανότητας ραβδομυόλυσης με στατίνες και των παρενεργειών της σιλντεναφίλης.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε ηπατοπάθειες κίνδυνος επιδείνωσης ενίοτε σοβαρής. Σε ύποπτες ενδείξεις διακοπή της θεραπείας. Σε συγχορήγηση φαρμάκων με πιθανή αρρυθμιογόνο δράση (παράταση P-R, QT) ή σε τυχόν συνυπάρχουσες διαταραχές της αγωγιμότητας. Έχει παρατηρηθεί αύξηση των αιμορραγικών επεισοδίων αιμορροφιλικών. Παρακολούθηση των φυσικών σημείων ανακατανομής λίπους, στάθμης σακχάρου, λιπιδίων, χολερυθρίνης. Επίσης σημείων υπόπτων ευκαιριακής λοίμωξης.

Δοσολογία: Ενήλικες > 18 ετών 300 mg μαζί με 100 mg ριτοναβίρης ημερησίως.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Atazanavir Sulphate:

REYATAZ/Bristol Myers Squibb U.K.: caps 150 mg x 60, 200mg x 60

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
REYATAZ Αταζαναβίρη Bristol-Myers Squibb Pharma EEIG
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.