Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 05.03.02.02.02 Εφαβιρενζη (Efavirenz)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.03 Αντιιικά

05.03.02 Αντιρετροϊκά

05.03.02.02 Αναστολείς της ανάστροφης μεταγραφάσης του ιού HIV - μη νουκλεοσιδικοί αναστολείς

05.03.02.02.02 Εφαβιρενζη (Efavirenz)Ενδείξεις: Επίκτητη ανοσοανεπάρκεια από τον ιό HIV σε συνδυασμό με άλλα αντιρετροϊκά φάρμακα.

Αντενδείξεις: Βαριά ηπατική ανεπάρκεια, κύηση, γαλουχία. Συγχορήγηση με τερφεναδίνη, αστεμιζόλη, σισαπρίδη, μιδαζολάμη, τριαζολάμη, πιμοζίδη, βεπριδίλη, αλκαλοειδή της ερυσιβώδους όλυρας, βορικοναζόλη και φυτικά παρασκευάσματα που περιέχουν St. John’s wort (βλ. Αλληλεπιδράσεις).

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Το εξάνθημα είναι η κυριότερη παρενέργεια (18%). Ενίοτε είναι σοβαρό ή εκδηλώνεται ως σύνδρομο Stevens-Johnson σε ποσοστό 0.1-1%. Λιγότερο συχνές είναι οι παρενέργειες από το ΚΝΣ, όπως ζάλη, αϋπνία ή υπνηλία, κεφαλαλγία, κόπωση, δυσάρεστα όνειρα, ελάττωση συγκέντρωσης, ψυχωσικές αντιδράσεις, αταξία. έμετοι, διάρροια, παγκρεατίτιδα, ηπατική δυσλειτουργία, αύξηση ηπατικών ενζύμων, τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης. Bλ. και εισαγωγή.

Αλληλεπιδράσεις: Με άλλα αντιϊκά φάρμακα: ελαττώνει τη στάθμη της ινδιναβίρης και της σακουϊναβίρης, αυξάνει τη στάθμη της νελφιναβίρης. Η ριφαμπικίνη ελαττώνει τη στάθμη της και η κλαριθρομυκίνη αυξάνει τον κίνδυνο εξανθήματος. Πιθανή μείωση της δράσης των αντισυλληπτικών. Με τερφεναδίνη, αστεμιζόλη, σισαπρίδη, μιδαζολάμη και τριαζολάμη, πιμοζίδη, βεπριδίλη, αλκαλοειδή της ερυσιβώδους όλυρας κίνδυνος κοιλιακών αρρυθμιών, παρατεταμένης καταστολής ή αναπνευστικής καταστολής, με βορικοναζόλη σημαντική αύξηση των συγκεντρώσεών της εφαβιρένζης και σημαντική μείωση των συγκεντρώσεων της βορικοναζόλης. Με φυτικά παρασκευάσματα που περιέχουν St. John’s wort (Hypericum perforatum) κίνδυνος μειωμένης αποτελεσματικότητας.

Προσοχή στη χορήγηση: Να ενημερωθεί ο ασθενής ότι εάν παρατηρηθούν συμπτώματα κατάθλιψης, ψύχωσης ή τάσης αυτοκτονίας απαιτείται άμεση επικοινωνία με τον ιατρό. Το φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται ως μονοθεραπεία. Λόγω του μεταβολισμού του μέσω του κυτοχρώματος P-450 χρειάζεται προσοχή σε μέτρια ηπατική ανεπάρκεια και σε σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια. Παρακολούθηση των επιπέδων φαινυτοΐνης και φαινοβαρβιτάλης σε επιληπτικούς ασθενείς (βλ. και Αλληλεπιδράσεις).

Δοσολογία: 600mg εφάπαξ ημερησίως. Σε εφήβους και παιδιά 3-17 ετών και βάρος ≥ 13kg ανάλογα με το σωματικό βάρος από 200 έως 600mg (για βάρος ≥ 40kg) ημερησίως.

Φαρμακευτικά προϊόντα

STOCRIN/Merck Sharp & Dohme G.B.: caps 200mg fl x 90

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
STOCRIN Εφαβιρένζη Merck Sharp & Dohme Ltd
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.