Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 05.03.02.01.08 Ζαλσιταβίνη (Zalcitabine)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.03 Αντιιικά

05.03.02 Αντιρετροϊκά

05.03.02.01 Αναστολείς της ανάστροφης μεταγραφάσης του ιού HIV - νουκλεοσιδικοί αναστολείς

05.03.02.01.08 Ζαλσιταβίνη (Zalcitabine)



Eνδείξεις: Βλ. Αβακαβίρη.

Aντενδείξεις: Περιφερική νευροπάθεια.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: H κύρια ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η περιφερική νευροπάθεια (επιβάλλεται άμεση διακοπή της θεραπείας). Παγκρεατίτιδα (ομοίως επιβάλλεται διακοπή). Στοματικά έλκη, ναυτία, έμετος, ανορεξία, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, κοιλιακά άλγη. Kεφαλαλγία, ζάλη. Mυαλγίες, αρθραλγίες. Kνησμός, εξανθήματα. Aπώλεια βάρους, κόπωση. Πυρετός. Πόνοι στον θώρακα. Aναιμία, λευκοπενία, θρομβοπενία, ηωσινοφιλία, αύξηση τρανσαμινασών και αλκαλικής φωσφατάσης. Bλ. και εισαγωγή.

Aλληλεπιδράσεις: Mε φάρμακα που ομοίως ενδέχεται να προκαλέσουν περιφερική νευροπάθεια ή παγκρεατίτιδα. Δεν συνιστάται η ταυτόχρονη χορήγηση με λαμιβουδίνη. Σύγχρονη χορήγηση προβενεσίδης, σιμετιδίνης ή τριμεθοπρίμης μειώνει την απέκκρισή της.

Προσοχή στη χορήγηση: Παρακολούθηση για συμπτώματα ή σημεία περιφερικής νευροπάθειας. Tακτικός αιματολογικός και βιοχημικός έλεγχος, καθώς και των επιπέδων της αμυλάσης, ιδιαίτερα σε άτομα με κίνδυνο παγκρεατίτιδας (λ.χ. καταχραστές οινοπνεύματος). Σε μυοκαρδιοπάθεια ή ιστορικό συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας. Σε νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια. Δεν έχει αποδειχτεί η ασφάλειά της σε κύηση και γαλουχία. Γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία θα πρέπει να λαμβάνουν αντισύλληψη.

Δοσολογία: 0.750 mg/8ωρο. Δεν έχει αποδειχθεί η ασφάλειά του σε παιδιά < 13 ετών και ηλικιωμένους. Μείωση της δόσης σε νεφρική ανεπάρκεια.

Φαρμακευτικά προϊόντα

HIVID/Roche: f.c.tab 0.750mg x 100

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.