Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 05.03.02.01.07 Τενοφοβίρη δισοπρόξιλη (Tenofovir Disoproxil)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.03 Αντιιικά

05.03.02 Αντιρετροϊκά

05.03.02.01 Αναστολείς της ανάστροφης μεταγραφάσης του ιού HIV - νουκλεοσιδικοί αναστολείς

05.03.02.01.07 Τενοφοβίρη δισοπρόξιλη (Tenofovir Disoproxil)Ενδείξεις: Βλ. Αβακαβίρη.

Aντενδείξεις: Γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Διάρροια, ναυτία, έμετοι, μετεωρισμός, παγκρεατίτιδα, καταβολή, ζάλη, δύσπνοια, εξανθήματα, αύξηση κρεατινίνης, νεφρική ανεπάρκεια, σύνδρομο Fanconi, υποφωσφοραιμία, γαλακτική οξέωση. Στη συνδυασμένη αντιρετροϊκή θεραπεία. Επιπλέον υπερλιπιδαιμία, λιποδυστροφία, αντίσταση στην ινσουλίνη και υπεργλυκαιμία (βλ. και εισαγωγή). Ελάττωση της οστικής πυκνότητας σε μακροχρόνια χορήγηση.

Αλληλεπιδράσεις: Συγχορήγηση με το αντιϊκό σιντοφοβίρη συνεπάγεται αύξηση της στάθμης και των δύο. Αμοιβαία αύξηση της στάθμης με λοπιναβίρη. Αύξηση της στάθμης της διδανοσίνης.

Προσοχή στη χορήγηση: Παρακολούθηση της νεφρικής λειτουργίας (το φάρμακο απεκκρίνεται δια των νεφρών), προσαρμογή της δοσολογίας σε νεφρική ανεπάρκεια και πιθανώς διακοπή της χορήγησής του σε κάθαρση κρεατινίνης < 50ml/min και σε μείωση του φωσφόρου < 0.1mg/dl. Να αποφεύγεται η συγχορήγηση με νεφροτοξικά φάρμακα. Διακοπή της θεραπείας σε εμφάνιση γαλακτικής οξέωσης, προοδευτικής ηπατομεγαλίας και αύξησης τρανσαμινασών. Συνιστάται αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Δοσολογία: Ενήλικες > 18 ετών 245mg ημερησίως. Δεν συνιστάται σε μικρότερες ηλικίες και δεν έχει προταθεί δοσολογία για άτομα > 65 ετών.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Tenofovir Disoproxil Fumarate:

VIREAD/Gilead U.K.: f.c.tab 245mg x 30

Περιεχόμενα κεφαλαίου

05.03.02.01.07.01 Τενοφοβίρη δισοπρόξιλη σε συνδυασμό με Εμτρισιταβίνη (Emtricitabine + Tenofovir Disoproxil Fumarate)

05.03.02.01.07.02 Τενοφοβίρη δισοπρόξιλη σε συνδυασμό με Εφαβιρένζη και Εμτρισιταβίνη (Efavirenz + Emtricitabine + Tenofovir Disoproxil Fumarate)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Τενοφοβίρη δισοπροξίλη

Η τενοφοβίρη (tenofovir) αναστέλλει την ανάστροφη μεταγραφάση HIV-1 και την πολυμεράση HBV με άμεσο ανταγωνισμό δέσμευσης στο φυσικό δεσοξυριβονουκλεοτίδιο-υπόστρωμα, καθώς και με τερματισμό της αλυσίδας του DNA μετά την ενσωμάτωση στο DNA.

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.