Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 05.02.07 Κασποφουνγκίνη (Caspofungin)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.02 Αντιμυκητιασικά

05.02.07 Κασποφουνγκίνη (Caspofungin)Ημισυνθετική λιποπεπτιδική ένωση.

Ενδείξεις: Eν τω βάθει ασπεργίλλωση ανθεκτική στην αμφοτερικίνη ή την ιτρακοναζόλη ή σε δυσανεξία έναντι αυτών των ουσιών. Εν τω βάθει μονιλίαση (καντιντίαση). Εμπειρική θεραπεία για μυκητιασικές λοιμώξεις σε εμπύρετους ουδετεροπενικούς ασθενείς.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Κοιλιακά άλγη, ναυτία, έμετοι, διάρροια, κεφαλαλγία, πυρετός, εξανθήματα, κνίδωση, φλεβίτιδες, αναιμία, τοπικές αντιδράσεις στα σημεία των ενέσεων. Επίσης έχουν αναφερθεί πνευμονικό οίδημα, σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας των ενηλίκων, ακτινολογικές διηθήσεις. Εργαστηριακώς αύξηση ηπατικών ενζύμων, κρεατινίνης, χρόνου προθρομβίνης, ελάττωση καλίου, νατρίου, αλβουμίνης, αιμοπεταλίων και λευκών αιμοσφαιρίων.

Αλληλεπιδράσεις: Ελάττωση της στάθμης της παρατηρείται σε συγχορήγηση αντιεπιληπτικών (καρβαμαζεπίνη, φαινυτοΐνη), αντιιικών (νεβιραπίνη, εφαβιρένζη) και δεξαμεθαζόνης. Αύξηση της στάθμης της με κυκλοσπορίνη. Η ριφαμπικίνη προκαλεί αρχικά αύξηση της στάθμης της και στη συνέχεια μείωση. Ελάττωση της στάθμης του τακρόλιμους.

Προσοχή στη χορήγηση: Μείωση της δόσης σε ηπατική βλάβη. Σε ταυτόχρονη χορήγηση με κυκλοσπορίνη αύξηση των ηπατικών ενζύμων. Σε κύηση μόνον εάν κριθεί αναγκαίο. Αποφυγή γαλουχίας.

Δοσολογία: Σε ενήλικες > 18 ετών ενδοφλεβίως 70mg την 1η ημέρα και στη συνέχεια 50mg ημερησίως (70mg ημερησίως σε ασθενείς > 80kg και σε συγχορήγηση με επαγωγείς των μεταβολικών ενζύμων, 35mg ημερησίως σε μέτρια ηπατική ανεπάρκεια). Δεν υπάρχει εμπειρία σε σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Caspofungin Acetate:

CANCIDAS/Merck Sharp & Dohme G.B.: pd.c.so.in 50mg/vial x 1, 70mg/vial x 1

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Κασποφουνγκίνη

Η κασποφουνγκίνη (caspofungin) είναι μια ημισυνθετική λιποπεπτιδική ένωση (echinocandin), η οποία συντίθεται από ένα προϊόν ζύμωσης του Glarea lozoyensis. Η κασποφουνγκίνη αναστέλει τη σύνθεση της βήτα (1,3)–D-γλυκάνης που είναι βασικό συστατικό του κυτταρικού τοιχώματος πολλών νηματοειδών μυκήτων και ζυμομυκήτων. Η βήτα (1,3)–D γλυκάνη δεν υπάρχει στα κύτταρα των θηλαστικών.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
CANCIDAS Κασποφουνγκίνη Merck Sharp & Dohme Ltd
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.