Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 05.01.13.08 Κινουπριστίνη + Δαλφοπριστίνη (Quinupristin + Dalfopristine)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.01 Αντιμικροβιακά

05.01.13 Διάφορα άλλα αντιβιοτικά

05.01.13.08 Κινουπριστίνη + Δαλφοπριστίνη (Quinupristin + Dalfopristine)Ανήκουν στις Στρεπτογραμίνες και συνδυάζονται σε αναλογία 30:70. Το κάθε ένα χωριστά είναι βακτηριοστατικό έναντι πολλών Gram+ μικροβίων και σε συνδυασμό δρουν συνεργικά. Πιστεύεται ότι η δράση τους αφορά το βακτηριακό ριβόσωμα, όπου αναστέλλουν την πρωτεϊνοσύνθεση. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται όταν δεν υπάρχει άλλο αντιμικροβιακό φάρμακο κατάλληλο για την υπάρχουσα λοίμωξη ή εάν έχει αστοχήσει προηγούμενη θεραπεία με άλλο αντιμικροβιακό.

Ενδείξεις: Σοβαρές λοιμώξεις από ευαίσθητα Gram+ βακτήρια, όταν δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική θεραπεία και ειδικότερα σε: νοσοκομειακή πνευμονία, λοιμώξεις δέρματος και μαλακών μορίων και σε οφειλόμενες σε Enterococcus faecium ανθεκτικό στη βανκομυκίνη.

Αντενδείξεις: Σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια, χολερυθρίνη αυξημένη > 3πλάσιο, γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Οι πιο συχνές: ναυτία, έμετοι, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, κοιλιακά άλγη, ψευδομεμβρανώδης κολίτιδα, αρθραλγίες, μυαλγίες, κεφαλαλγία, αναιμία, λευκοπενία, θρομβοπενία, ηωσινοφιλία, αιμορραγίες, θρομβοφλεβίτιδα, εξανθήματα, κνησμός, εξασθένηση, αντιδράσεις στα σημεία της έγχυσης, αύξηση χολερυθρίνης, ηπατικών ενζύμων, ουρίας, κρεατινίνης και κρεατίνης της φωσφοκινάσης.

Αλληλεπιδράσεις: Το φάρμακο είναι ισχυρός αναστολέας του κυτοχρώματος CYP 3A4 και επηρεάζει τη στάθμη φαρμάκων που μεταβολίζονται μέσω της οδού αυτής. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αρρυθμιών με τερφεναδίνη, δισοπυραμίδη, λιδοκαΐνη και κινιδίνη. Σε συγχορήγηση με ριφαμπικίνη κίνδυνος αύξησης της στάθμης της χολερυθρίνης. Επίσης αυξάνει τη στάθμη των σακουϊναβίρης, μιδαζολάμης, νιφεδιπίνης, κυκλοσπορίνης, ζοπικλόνης, τακρόλιμους και των παραγώγων της ερυσιβώδους όλυρας (εργοταμίνη κ.λ.π.).

Προσοχή στη χορήγηση: Σε ασθενείς με κίνδυνο καρδιακών αρρυθμίων λ.χ. συγγενές σύνδρομο QT, συγχορήγηση με φάρμακα που το επιμηκύνουν, όπως σισαπρίδη, τερφεναδίνη, αστεμιζόλη κ.λ.π., διατατική μυοκαρδιοπάθεια, καρδιακή υπερτροφία, υποκαλιαιμία, υπομαγνησιαιμία, βραδυκαρδία. Σε ηπατική ανεπάρκεια (να αποφεύγεται η λήψη του εάν είναι σοβαρή). Εάν εμφανισθούν σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις, διακοπή της θεραπείας. Πιθανή επιδείνωση των συμπτωμάτων της βαρείας μυασθένειας. Πιθανόν να επηρεάσει την ικανότητα οδήγησης.

Δοσολογία: 7.5 mg/kg/8ωρο ενδοφλεβίως μέσω κεντρικού φλεβικού καθετήρα σε γλυκόζη 5% και διάρκεια έγχυσης 60 λεπτά. Διάρκεια θεραπείας σε νοσοκομειακή πνευμονία 10 ημέρες, σε λοιμώξεις δέρματος και μαλακών μορίων 7 ημέρες, ενώ σε λομώξεις από Enterococcus faecium εξαρτάται από την εντόπιση. Δεν συνιστάται σε ασθενείς < 18 ετών.

Φαρμακευτικά προϊόντα

SYNERCID/Monarch Ireland: pd.c.so.in (150+350)mg/vial x 1

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.