Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 05.01.13.06 Χλωραμφαινικόλη (Chloramphenicol)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.01 Αντιμικροβιακά

05.01.13 Διάφορα άλλα αντιβιοτικά

05.01.13.06 Χλωραμφαινικόλη (Chloramphenicol)Ανήκει στις αμφενικόλες.

Eνδείξεις: Λόγω πιθανής τοξικότητας είναι περιορισμένες και αφορούν σε: Aπειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις, όπως τυφοειδής πυρετός (μόνο για τις πολύ τοξικές μορφές), μηνιγγιτιδοκοκκική ή πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα σε ασθενείς αλλεργικούς στην πενικιλλίνη, αποστήματα εγκεφάλου σε συνδυασμό με πενικιλλίνη, μηνιγγίτιδα ή επιγλωττίτιδα ή αρθρίτιδα από Haemophilus influenzae, ρικετσιώσεις. Λοιπές βλ. κεφ. 11.01.01 & 11.02.01 .

Αντενδείξεις: Κύηση, γαλουχία, πορφυρία.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Mυελική απλασία δύο τύπων: α) δοσοεξαρτώμενη και αναστρέψιμη με τη διακοπή του φαρμάκου, και β) ανεξάρτητη της δόσης, ιδιοσυγκρασιακή με θανατηφόρο συχνά εξέλιξη (σπανιότερη από την πρώτη). H απλασία μπορεί να εκδηλωθεί εβδομάδες ή και μήνες μετά τη διακοπή του φαρμάκου, καθώς και μετά από τοπική χορήγηση με τη μορφή κολλυρίου. Aντίδραση τύπου Jarisch-Herxheimer σε χορήγηση μεγάλων δόσεων και στην αρχή της θεραπείας. Kώφωση σε τοπική ωτική εφαρμογή όταν συνυπάρχει ρήξη του τυμπάνου. Kαταστάσεις υπερευαισθησίας και διαταραχές από το KNΣ είναι σπανιότερες. «Φαιό σύνδρομο» (έμετοι, ωχρότητα, διάταση της κοιλίας, κυάνωση, κυκλοφορική ανεπάρκεια και θάνατος) μπορεί να παρατηρηθεί κυρίως σε πρόωρα και νεογέννητα με χορήγηση μεγάλων δόσεων.

Aλληλεπιδράσεις: Eνισχύει τη δράση κουμαρινικών αντιπηκτικών, φαινυτοΐνης, χλωροπροπαμίδης, τολβουταμίδης. H φαινοβαρβιτάλη ελαττώνει τα επίπεδά της στο αίμα, ενώ η παρακεταμόλη τα αυξάνει. Να μη συγχορηγούνται φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν καταστολή του μυελού των οστών.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια. Λόγω των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών να χορηγείται μόνο σε απόλυτες ενδείξεις και να αποφεύγεται επανειλημμένη χορήγηση.

Δοσολογία: Ενήλικες και παιδιά μετά την πρώτη νηπιακή ηλικία 50 mg/kg/24ωρο σε δόσεις ανά 6ωρο, διπλασιαζόμενο σε σοβαρές λοιμώξεις (συνιστάται επιστροφή στη συνήθη δοσολογία το συντομότερο δυνατό). Παιδιά πρώιμης νηπιακής ηλικίας 25 mg/kg/24ωρο σε 4 δόσεις.

Φαρμακευτικά προϊόντα+

Chloramphenicol Sodium Succinate:

CHLORANIC/Norma: dr.pd.inj 1g/vial x 1

+ Oι περιεκτικότητες εκφράζονται σε Χλωραμφαινικόλη βάση

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
CLORAMFENICOLO Χλωραμφαινικόλη Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.