Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 05.01.13.02.01 Κολιστίνη (Colistin) - Παρεντερικώς χορηγούμενη

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.01 Αντιμικροβιακά

05.01.13 Διάφορα άλλα αντιβιοτικά

05.01.13.02 Κολιστίνη (Colistin)

05.01.13.02.01 Κολιστίνη (Colistin) - Παρεντερικώς χορηγούμενηΕνδείξεις: Σοβαρές λοιμώξεις από αρνητικά κατά Gram βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του κατώτερου αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος, όταν οι πιο διαδεδομένοι συστηματικοί αντιβακτηριακοί παράγοντες αντενδείκνυνται ή είναι αναποτελεσματικοί λόγω της ανθεκτικότητας των βακτηρίων.

Αντενδείξεις: Υπερευαισθησία στην κολιστίνη ή στην πολυμυξίνη Β. Βαρεία μυασθένεια, κύηση, γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Νευροτοξικότητα ιδιαίτερα σε μεγάλες δόσεις (συμπεριλαμβανομένης άπνοιας, οπτικών διαταραχών, σύγχυσης, ιλίγγου, παραισθησίας κ.ά.), νεφροτοξικότητα.

Αλληλεπιδράσεις: Η συγχορήγηση με φάρμακα που παρουσιάζουν νευροτοξικότητα ή/και νεφροτοξικότητα πρέπει να αποφευχθεί, συμπεριλαμβανομένων των αμινογλυκοσιδών όπως γενταμικίνη, αμικασίνη, νετιλμικίνη και τομπραμυκίνη. Επίσης μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος νεφροτοξικότητας εάν συγχορηγείται με κεφαλοσπορίνες. Τα μυοχαλαρωτικά και ο αιθέρας θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με εξαιρετική προσοχή σε ασθενείς που λαμβάνουν κολιστίνη.

Προσοχή στη χορήγηση: Νεφρική ανεπάρκεια, πορφυρία.

Δοσολογία: Σε ασθενείς με σωματικό βάρος ≤60kg 50.000-75.000U/kg ημερησίως σε 3 δόσεις ανά 8ωρο, > 60 kg 1-2 εκατ. μονάδες/8ωρο με μέγιστο 6 εκατ. μονάδες εντός 24 ωρών ενδομυϊκώς, αργά ενδοφλεβίως ή με ενδοφλέβια έγχυση (συμβουλευθείτε τους εγκεκριμένους όρους χορήγησης ).

Φαρμακευτικά προϊόντα

Colistin Mesilate Sodium (ή Colistimethate Sodium):

COLISTIN/NORMA/Norma: pd.inj.sol 1000000iu/vial x 1 (Ι.Μ.)- pd.sol.inf 1000000iu/vial x 1 (Ι.V)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Κολιστίνη

Η κολιστίνη (colistin) είναι αντιβιοτικό που παράγεται από στέλεχος του Bacillus Polymyxavan. Η κολιστίνη εισχωρεί και διαταράσσει τη βακτηριακή κυτταρική μεμβράνη. Αλληλεπιδρά με την βακτηριακή κυτταροπλασματική μεμβράνη, αλλάζοντας τη διαπερατότητά της. Αυτή η επίδραση της είναι βακτηριοκτόνος.

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.