Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 05.01.11.01 Σουλφαμεθοξαζόλη + Τριμεθοπρίμη (Sulfamethoxazole + Trimethoprim)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.01 Αντιμικροβιακά

05.01.11 Σουλφοναμίδες

05.01.11.01 Σουλφαμεθοξαζόλη + Τριμεθοπρίμη (Sulfamethoxazole + Trimethoprim)Eνδείξεις: Πνευμονία από Pneumocystis carinii (PC) και προφύλαξη από αυτήν σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς, ουρολοιμώξεις από ευαίσθητα είδη Ε.coli, Klebsiella, Enterobacter, Morganella morganii, Proteus mirabilis ή vulgaris, εντερίτιδα από Shigella flexneri ή sonnei, διάρροια ταξιδιωτών από Ε.coli, παροξύνσεις χρόνιας βρογχίτιδας και οξεία μέση ωτίτιδα από ευαίσθητα είδη S. pneumoniae, H. influenzae, θεραπεία και πρόληψη νοκαρδίασης, τοξοπλάσμωση.

Aντενδείξεις: Yπερευαισθησία στα συστατικά ή στις σουλφοναμίδες. Σοβαρή ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια, ένδεια G6PD, 3o τρίμηνο κύησης, γαλουχία, βρέφη < 8 εβδομάδων, κληρονομική πορφυρία, αιματολογικές δυσκρασίες, επιβεβαιωμένη μεγαλοβλαστική αναιμία λόγω ανεπάρκειας φυλλικού.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Γαστρεντερικές διαταραχές (ναυτία, έμετοι, διάρροια, κλπ.), αντιδράσεις υπερευαισθησίας, όπως εξανθήματα, πολύμορφο ερύθημα, σύνδρομο Stevens-Johnson, σύνδρομο Lyell, αιματολογικές διαταραχές (λευκοπενία, θρομβοπενία, αιμολυτική και μεγαλοβλαστική αναιμία, από την τριμεθοπρίμη), ίκτερος. Σοβαρές αντιδράσεις υπερευαισθησίας έχουν αναφερθεί σε ασθενείς με επίκτητη ανοσοανεπάρκεια.

Aλληλεπιδράσεις: Eνισχύει τη δράση αντιδιαβητικών από του στόματος, της φαινυτοΐνης, της αντιφυλλικής δράσης της μεθοτρεξάτης και της πυριμεθαμίνης, της προκαϊναμίδης, της αμανταδίνης, των κουμαρινικών αντιπηκτικών, της διγοξίνης. Αυξημένος κίνδυνος νεφροτοξικότητας με κυκλοσπορίνη, αιματολογικής τοξικότητας με αζαθειοπρίνη και μερκαπτοπουρίνη, ακοκκιοκυτταραιμίας με κλοζαπίνη, κοιλιακών αρρυθμιών με αμιωδαρόνη, καταστολής του μυελού των οστών με ζιδοβουδίνη, θρομβοπενίας και πορφύρας με διουρητικά θειαζίδια.

Προσοχή στη χορήγηση: Tο φάρμακο ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, ενίοτε θανατηφόρες, ιδιαίτερα από το αίμα και το δέρμα και η χορήγησή του πρέπει να διακόπτεται όταν εμφανισθεί δερματικό εξάνθημα ή κάποια αιματολογική διαταραχή. Mε εξαίρεση τη λοίμωξη από PC, τη νοκαρδίαση και την τοξοπλάσμωση στις λοιπές περιπτώσεις να σταθμίζεται η ανάγκη χορήγησής του όταν υπάρχουν εναλλακτικές μορφές θεραπείας. Παρακολούθηση ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας. Eπαρκής ενυδάτωση.

Δοσολογία

Aπό το στόμα: 960 mg/12ωρο.

Παιδιά: 8 εβδομάδων-6 μηνών 120mg, 6 μηνών-6 ετών 240mg και 6-12 ετών 480 mg ανά 12ωρο.

Ενδοφλεβίως: 960 mg/12ωρο. Θεραπεία για πνευμονία από PC ενήλικες και παιδιά 120mg/kg/24ωρο σε 2-4 δόσεις για 2-3 εβδομάδες, προφύλαξη πνευμονίας από PC από το στόμα 960mg καθημερινώς ή κάθε 2 ημέρα, παιδιά (750+150)mg/m2/ημέρα σε 2 ίσες δόσεις καθημερινώς ή για 3 συνεχόμενες ημέρες ανά εβδομάδα.

Νοκαρδίαση: Εχουν χρησιμοποιηθεί δόσεις (800+160) mg 6-8 φορές ημερησίως για 3-6 μήνες.

Τοξοπλάσμωση: Για θεραπεία δεν υπάρχει ομοφωνία για την κατάλληλη δόση, για προφύλαξη όπως για πνευμονία από PC. Xρειάζεται μείωση της δοσολογίας στο ήμισυ όταν η κάθαρση κρεατινίνης είναι 15-30 ml/min, ενώ όταν είναι < 15 ml/min δεν πρέπει να χρησιμοποιείται. Σε αιμοκάθαρση συμπληρωματική δόση. Σε περιτοναϊκή κάθαρση (800+160) mg ανά 48ωρο.

Φαρμακευτικά προϊόντα

BACTRIMEL/Roche: tab (800+160)mg forte x 10 – syr (400+80)mg/5ml forte fl x 100inj.so.inf (400+80)mg/5ml-amp x 5
SEPTRIN/GlaxoSmithKline: tab(800+160)mg x 10 – oral.susp (400+80) mg/5ml fl x 100+ δοσιμετρική συσκευή

+ ή Kο-τριμοξαζόλη (Co-trimoxazole)

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
BACTRIMEL Σουλφαμεθοξαζόλη - Τριμεθοπρίμη Roche Hellas Α.Ε.
COTRIM E-RATIOPHARM Σουλφαμεθοξαζόλη - Τριμεθοπρίμη Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.