Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 05.01.09.01 Βανκομυκίνη (Vancomycin)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.01 Αντιμικροβιακά

05.01.09 Γλυκοπεπτίδια

05.01.09.01 Βανκομυκίνη (Vancomycin)Eνδείξεις: Σοβαρές συστηματικές λοιμώξεις από σταφυλοκόκκους ανθεκτικούς στις αντισταφυλοκοκκικές πενικιλλίνες ή σε άτομα αλλεργικά στην πενικιλλίνη επί ενδείξεων χορήγησης της τελευταίας π.χ. σταφυλοκοκκική πνευμονία, ενδοκαρδίτιδα, σηψαιμία. Περιεγχειρητική προφύλαξη για επεμβάσεις με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης από σταφυλοκόκκους (καρδιοαγγειοχειρουργική, ορθοπεδική χειρουργική ιδίως όταν τοποθετούνται ξένα σώματα). Η ίδια μορφή χορηγείται από του στόματος μόνο για την αντιμετώπιση σοβαρής ψευδομεμβρανώδους κολίτιδας, που συνδέεται με χρήση αντιβιοτικών και προκαλείται από το Clostridium difficile και της σταφυλοκοκκικής εντεροκολίτιδας.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Σε ενδοφλέβια χορήγηση ωτοτοξικότητα (ιδίως σε ηλικιωμένα άτομα ή σε νεφρική ανεπάρκεια), νεφροτοξικότητα, αλλεργικές αντιδράσεις (εξάνθημα, ηωσινοφιλία, πυρετός), σπανίως αναφυλαξία. Kνησμός, ναυτία, ερυθρότητα (red man and red neck syndrome) επί ταχείας έγχυσης, υπόταση κατά τη διάρκεια της έγχυσης. Θρομβοφλεβίτιδα. Αναστρέψιμη ουδετεροπενία.

Aλληλεπιδράσεις: Συγχορήγηση με αναισθητικά φάρμακα έχει συσχετισθεί με ερύθημα τύπου ισταμίνης και αναφυλακτοειδείς αντιδράσεις. Η σύγχρονη καθώς και η διαδοχική συστηματική ή τοπική χρήση άλλων δυνάμει νευροτοξικών και/ή νεφροτοξικών φαρμάκων, όπως αμφοτερικίνη Β, αμινογλυκοσίδες, διουρητικά της αγκύλης, βακιτρακίνη, πολυμυξίνη Β, κολιστίνη, σισπλατίνη απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση.

Προσοχή στη χορήγηση: Kύηση, νεφρική ανεπάρκεια (μείωση της δόσης). Δεν χορηγείται ενδοραχιαίως. Βλ. και Αλληλεπιδράσεις.

Δοσολογία: Eνδοφλεβίως 500 mg/6ωρο ή 1g/12ωρο σε έγχυση διαρκείας 60-120 min. Νεογνά και βρέφη αρχικώς μία δόση 15mg/kg ακολουθούμενη από δόση 10mg/kg/12ωρο για την 1η εβδομάδα της ζωής και κατόπιν 10mg/kg/8ωρο για βρέφη ηλικίας μέχρι 1 μηνός. Παιδιά: 40 mg/kg/24ωρο σε 4 δόσεις. Eπί νεφρικής ανεπάρκειας χρειάζεται μείωση της δόσης αναλόγως με την κάθαρση της κρεατινίνης. Aπό το στόμα ενήλικες 500 mg-2g χορηγούμενα σε 3 ή 4 δόσεις και σε παιδιά 40 mg/kg σε 3 ή 4 δόσεις για 7 έως 10 ημέρες. Η συνολική ημερήσια δόση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2g.

Φαρμακευτικά προϊόντα+

Vancomycin Hydrochloride:

VANCOMYCIN HYDROCHLORIDE/ABBOTT/Abbott: ly.p.iv.in 500mg/vial x 1
VANCOMYCIN/ΦΟΙΝΙΞΦΑΡΜ/Φοινιξφαρμ: pd.sol.inf 500mg/vial x 1
VANCOMYCIN/VOCATE/Vocate: pd.sol.inf 500mg/vial x 1
VONCON/Φαρμασερβ Λιλλυ: ly.p.iv.in 500mg/vial x 1
VONDEM/Demo: pd.sol.inf 500mg/vial x 1

+ Oι περιεκτικότητες εκφράζονται σε Βανκομυκίνη.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
VANCOMYCIN Vancomycin hydrochloride
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.