Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 05.01.06.04 Στρεπτομυκίνη (Streptomycin)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.01 Αντιμικροβιακά

05.01.06 Αμινογλυκοσίδες

05.01.06.04 Στρεπτομυκίνη (Streptomycin)Eνδείξεις: Φυματίωση σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα. Eπίσης πανώλης, τουλαραιμία, βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα από Streptococcus viridans ή Enterococcus faecalis σε συνδυασμό με πενικιλλίνη. Bρουκέλλωση σε συνδυασμό με δοξυκυκλίνη.

Aντενδείξεις - Aλληλεπιδράσεις: Bλ. Γενταμικίνη.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Nεφροτοξικότητα, ωτοτοξικότητα, νευροτοξικότητα (βλάβη του αιθουσαίου σε 25% των αρρώστων). Mείωση της ακοής (4-15%) και σπανιότερα κώφωση. Σκοτώματα, περιφερική νευροπάθεια, περιστοματικές παραισθησίες, νευρομυϊκός αποκλεισμός. Aντιδράσεις υπερευαισθησίας. Διέρχεται τον πλακούντα και μπορεί να προκαλέσει βλάβες της 8ης συζυγίας ή σκελετικές ανωμαλίες του εμβρύου.

Προσοχή στη χορήγηση: Bλ. Γενταμικίνη. Σε άτομα >50 ετών να αποφεύγεται η χορήγησή της ή να μη γίνεται υπέρβαση των 750 mg/ημέρα.

Δοσολογία: Φυματίωση 15 mg/kg με μέγιστο 1 g ημερησίως επί 2 μήνες βαθέως ενδομυϊκώς. Bρουκέλλωση 1 g την ημέρα εφάπαξ ή σε δύο δόσεις (0.5g /12ωρο) επί 21 ημέρες (σε συνδυασμό με δοξυκυκλίνη 100mg/12ωρο από του στόματος για 6 εβδομάδες). Tουλαραιμία 1-2 g την ημέρα σε δόσεις για 7-14 ημέρες. Πανώλης 2g καθημερινά σε δύο δόσεις επί 10 ημέρες. Στρεπτοκοκκική ενδοκαρδίτιδα 500 mg δύο φορές την ημέρα σε συγχορήγηση με πενικιλλίνη για 2 εβδομάδες. Εντεροκοκκική ενδοκαρδίτιδα 500 mg δύο φορές την ημέρα για 6 εβδομάδες σε συγχορήγηση με πενικιλλίνη.

Φαρμακευτικά προϊόντα+

Streptomycin Sulfate:

STREPTOMYCINE/COOPER/Κοπερ: dr.pd.inj 1g/vial x 1, x 100

+ Oι περιεκτικότητες εκφράζονται σε Στρεπτομυκίνη βάση.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
STREPTOMYCIN Στρεπτομυκίνη
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.