Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 04.05.01 Αιθοσουξιμίδη (Ethosuximide)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

04 Φάρμακα παθήσεων κεντρικού νευρικού συστήματος

04.05 Αντιεπιληπτικά

04.05.01 Αιθοσουξιμίδη (Ethosuximide)Eνδείξεις: Tυπικές αφαιρέσεις (petit mal) με συμπλέγματα αιχμής-κύματος 3κ/δ. Λιγότερο δραστική σε αφαιρέσεις με αυτοματισμούς, οπότε χρειάζεται να συνδυαστεί με άλλο αντιεπιληπτικό.

Aντενδείξεις: Yπερευαισθησία στα σουξινιμίδια.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Γαστρική δυσφορία, ναυτία, έμετοι, ανορεξία, λόξυγγας. Διαταραχές από το KNΣ (υπνηλία, ζάλη, κεφαλαλγία, κόπωση, αταξία, κατάθλιψη, ευφορία). Σπανίως μπορεί να παρουσιαστούν ψυχωσικές καταστάσεις, αντιδράσεις υπερευαισθησίας, λευκοπενία, ηωσινοφιλία, ακοκκιοκυτταραιμία, πολύμορφο ερύθημα, σύνδρομο Stevens-Johnson, ερυθηματώδης λύκος, ηπατική ή νεφρική βλάβη.

Aλληλεπιδράσεις: Δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα των άλλων αντιεπιληπτικών στο αίμα. Η αιθοσουξιμίδη αυξάνει πιθανώς τα επίπεδα της φαινυτοΐνης στον ορό, ενώ το βαλπροϊκό οξύ αυξάνει τα επίπεδα της αιθοσουξιμίδης. Η στάθμη της ελαττώνεται πιθανώς από την καρβαμαζεπίνη και πριμιδόνη.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε περίπτωση ηπατικής ή νεφρικής βλάβης χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη χορήγηση του φαρμάκου. Είναι δυνατόν να αναπτυχθούν δυσκρασίες του αίματος και συνιστάται περιοδικός αιματολογικός έλεγχος.

Δοσολογία: Aρχικώς 500 mg την ημέρα με ενδεχόμενη προοδευτική (κάθε 4-7 ημέρες) αύξηση, κατά 250 mg μέχρι μέγιστη ημερήσια δόση 2 g. Δόσεις που υπερβαίνουν τα 1.5g ημερησίως, σε διαιρεμένες δόσεις χορηγούνται υπό αυστηρότατη επίβλεψη. Παιδιά: 3-6 ετών αρχικώς 250 mg την ημέρα και σε παιδιά > 6 ετών 500 mg με ενδεχόμενη προοδευτική αύξηση μέχρι 20 mg/kg/ ημέρα. H ημερήσια δόση χορηγείται εφάπαξ ή σε 2 δόσεις για την αποφυγή γαστρεντερικών διαταραχών. Δεν χορηγείται σε παιδιά < 3 ετών.

Φαρμακευτικά προϊόντα

ZARONTIN/Pfizer: sof.g.caps 250mg fl x 25syr 250mg/5ml fl x 200ml

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
PETINIMID Αιθοσουξιμίδη Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
ZARONTIN Αιθοσουξιμίδη Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.