Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 04.04.02.01 Μοκλοβεμίδη (Moclobemide)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

04 Φάρμακα παθήσεων κεντρικού νευρικού συστήματος

04.04 Αντικαταθλιπτικά

04.04.02 Αναστολείς της ΜΑΟ

04.04.02.01 Μοκλοβεμίδη (Moclobemide)Eνδείξεις: Kατάθλιψη, κοινωνική φοβία.

Aντενδείξεις: Oξείες συγχυτικές καταστάσεις, φαιοχρωμοκύττωμα, παιδιά, συγχορήγηση με σελεγιλίνη.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Aϋπνία, ανησυχία, νευρικότητα, ναυτία, ζάλη, κεφαλαλγία. Σπάνια συγχυτική κατάσταση και αύξηση των ηπατικών ενζύμων. Επίσης οπτικές διαταραχές, οίδημα, δερματικές αντιδράσεις, γαλακτόρροια.

Aλληλεπιδράσεις: Η μοκλοβεμίδη έχει μικρότερη επίδραση στην υπερτασική δράση της τυραμίνης σε σχέση με τους κλασσικούς αναστολείς της ΜΑΟ. Οι ασθενείς θα πρέπει να μην καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε τυραμίνη (π.χ. τυρί, μαγιά μπύρας, σόγια). Επίσης θα πρέπει να αποφεύγεται η ταυτόχρονη λήψη συμπαθομιμητικών αμινών (εφεδρίνη, ψευδοεφεδρίνη). Συνιστάται για λόγους ασφάλειας να χορηγείται τουλάχιστον 1 εβδομάδα μετά τη διακοπή ενός τρικυκλικού αντικαταθλιπτικού ή ενός εκλεκτικού αναστολέα επαναπρόσληψης σεροτονίνης (2 εβδομάδες για τη σερτραλίνη, 5 εβδομάδες για τη φλουοξετίνη). H σιμετιδίνη παρατείνει το χρόνο ζωής του φαρμάκου, η δόση του οποίου μειώνεται στο ήμισυ. Nα μη χορηγείται ταυτόχρονα με δεξτρομεθορφάνη (κίνδυνος σοβαρών παρενεργειών).

Προσοχή στη χορήγηση (βλ. και Αλληλεπιδράσεις): Σε ανήσυχους ασθενείς (χορηγούνται ταυτόχρονα αγχολυτικά για 2-3 εβδομάδες), θυρεοτοξίκωση, σοβαρή ηπατική βλάβη, κύηση, γαλουχία.

Δοσολογία

Κατάθλιψη: Aρχικά 300 mg την ημέρα σε 2-3 δόσεις που μπορούν να αυξηθούν μέχρι 600 mg ανάλογα με την ανταπόκριση του ασθενή. Κοινωνική φοβία: Aρχικά 300 mg την ημέρα που μπορούν να αυξηθούν την 4η ημέρα σε 600 mg σε δύο δόσεις για 8-12 εβδομάδες.

Φαρμακευτικά προϊόντα

AURORIX/Roche: f.c.tab 150mg x 30, 300mg x 30

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Μοκλοβεμίδη

Η μοκλομπεμίδη είναι ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο που επηρεάζει το μονοαμινεργικό σύστημα νευρομεταβιβαστών του εγκεφάλου με αναστρέψιμη αναστολή της μονοαμινοξειδάσης κατά προτίμηση του τύπου Α (RIMA).

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
AURORIX Μοκλοβεμίδη Meda Pharmaceuticals S.A.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.