Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 04.02.14 Σερτινδόλη (Sertindole)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

04 Φάρμακα παθήσεων κεντρικού νευρικού συστήματος

04.02 Αντιψυχωσικά φάρμακα

04.02.14 Σερτινδόλη (Sertindole)Eνδείξεις: Σχιζοφρένεια, σε περιπτώσεις ασθενών μη ανεκτικών σε ένα τουλάχιστον από τα υπόλοιπα αντιψυχωτικά.

Αντενδείξεις: Ασθενείς με μη ρυθμιζόμενη υποκαλιαιμία ή υπομαγνησιαιμία, με ιστορικό σημαντικής συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, αρρυθμιών, βραδυκαρδίας. Ασθενείς με επιμήκυνση του διαστήματος QT (συγγενές ή επίκτητο), βαριά ηπατική ανεπάρκεια. Κύηση και γαλουχία.

Αλληλεπιδράσεις: Η παράταση του QT που μπορεί να προκληθεί από την ουσία επιδεινώνεται με φάρμακα που την προκαλούν (κινιδίνη, αμιωδαρόνη, ερυθρομυκίνη, αστεμιζόλη κλπ.). Φάρμακα που αναστέλλουν το ένζυμο CYP3A4 αυξάνουν τη στάθμη του (λ.χ. κετοκοναζόλη, ριτοναβίρη, ερυθρομυκίνη κλπ.), καθώς και αυτά που αναστέλλουν το CYP2D6 (φλουοξετίνη, παροξετίνη). Αντιθέτως φάρμακα που επάγουν το CYP3A4 (ριφαμπικίνη, καρβαμαζεπίνη κλπ.) μειώνουν τη στάθμη του.

Προσοχή στη χορήγηση: Να διορθώνεται η πτώση Κ και Mg πριν την έναρξη της θεραπείας. Τακτικός ΗΚΓ/κός έλεγχος καθώς και τακτική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης. Σε ασθενείς με νόσο του Parkinson (αναστέλλει τη δράση της ντοπαμίνης). Σε συγχορήγηση φαρμάκων που επηρεάζουν τη στάθμη του (βλ. Αλληλεπιδράσεις). Σε ηλικιωμένους ασθενείς, σε ηπατική ανεπάρκεια. Σε ασθενείς με δυσανεξία στη γαλακτόζη ή σύνδρομα δυσαπορρόφησης γλυκόζης-γαλακτόζης (τα δισκία περιέχουν λακτόζη).

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Ζάλη, παραισθησίες, περιφερικό οίδημα, ορθοστατική υπόταση, ρινική συμφόρηση, δύσποια, ξηροστομία, παράταση διαστήματος QT, αύξηση βάρους.

Δοσολογία: έναρξη με 4mg ημερησίως. Αύξηση κατά 4mg κάθε 4-5 ημέρες έως τη δόση συντήρησης 12-20mg σε εφάπαξ ημερήσια δόση. Δεν συνιστάται σε παιδιά και εφήβους. Μειωμένη δόση σε ηλικιωμένα άτομα.

Φαρμακευτικά προϊόντα

SERDOLECT/Lundbeck: f.c.tab 4mg x 30, 16mg x 20, 20mg x 20

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
SERDOLECT Σερτινδόλη Lundbeck Hellas A.E.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.