Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 04.02.13 Ρισπεριδόνη (Risperidone)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

04 Φάρμακα παθήσεων κεντρικού νευρικού συστήματος

04.02 Αντιψυχωσικά φάρμακα

04.02.13 Ρισπεριδόνη (Risperidone)Eνδείξεις

Από το στόμα: Οξείες και χρόνιες ψυχώσεις. Αντιμετώπιση αναπτυξιακών και άλλων διαταραχών διασπαστικής συμπεριφοράς σε ασθενείς με μειωμένη διανοητική λειτουργία και καταστροφικές συμπεριφορές. Συμπληρωματικά μαζί με σταθεροποιητές της διάθεσης στην αντιμετώπιση των μανιακών επεισοδίων με διπολικές διαταραχές. Συμπτωματική αγωγή σοβαρών διαταραχών συμπεριφοράς (επιθετικότητα, κίνδυνος αυτοτραυματισμού κ.λ.π) σε ασθενείς με άνοια (βραχείας διάρκειας και μόνον υπό τη στενή επίβλεψη ειδικού βλ. Προσοχή στη χορήγηση).

Παρεντερικώς για τη θεραπεία συντήρησης της σχιζοφρένειας και της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής και πρόληψης της επανεμφάνισής τους.

Aντενδείξεις: Γαλουχία.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Bλ. Xλωροπρομαζίνη. Προκαλεί λιγότερα εξωπυραμιδικά συμπτώματα σε σύγκριση με τα κλασσικά αντιψυχωσικά. Eντούτοις, μπορεί να εμφανισθούν τρόμος, οξεία δυστονία, υπερκινησία, δυσκαμψία, ακαθισία και βολβόστροφοι κρίσεις. Oι εξωπυραμιδικές αντιδράσεις είναι δοσοεξαρτώμενες. Mπορεί επίσης να προκαλέσει αϋπνία, άγχος, ακαθισία, ανησυχία, επιθετικές αντιδράσεις, κεφαλαλγία, ζάλη, ελάττωση της συγκέντρωσης, κοιλιακά άλγη, δυσπεψία, σιελόρροια, ρινίτιδα, εξάνθημα, δοσοεξαρτώμενες διαταραχές της στύσης, της εκσπερμάτωσης και του οργασμού.

Προσοχή στη χορήγηση: Bλ. Xλωροπρομαζίνη. Eπίσης σε νεφρική ανεπάρκεια και σε ηλικιωμένους ασθενείς με άνοια, ιδιαίτερα σε συνύπαρξη παραγόντων κινδύνου για αγγειακή νόσο του εγκεφάλου (π.χ. αρτηριακή υπέρταση, διαβήτης, κάπνισμα, καρδιακές αρρυθμίες). Σε ασθενείς με άνοια οι οποίοι έχουν προηγούμενο ιστορικό παθήσεων των εγκεφαλικών αγγείων να χορηγείται μόνον εφόσον δεν είναι δυνατή ή αποτελεσματική οποιαδήποτε εναλλακτική μη φαρμακολογική αντιμετώπιση. Οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να επαναξιολογούνται σε τακτική βάση και θα πρέπει να επανεκτιμάται η ανάγκη συνέχισης της θεραπείας. Βλ. και εισαγωγή.

Δοσολογία

Σχιζοφρένεια: έναρξη με 2 mg 1-2 φορές την ημέρα αυξανόμενη σε 4mg τη δεύτερη ημέρα. Συνήθης δοσολογία 4-6 mg ημερησίως. Δόσεις > 10 mg την ημέρα δεν έχουν αποδειχθεί περισσότερο αποτελεσματικές, ενώ προκαλούν συχνότερα και εντονότερα εξωπυραμιδικά συμπτώματα και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Σε ηλικιωμένα άτομα, νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια: έναρξη με 0.5 mg 2 φορές την ημέρα και σταδιακή αύξηση μέχρι 1-2 mg, 2 φορές την ημέρα. Δεν χορηγείται σε παιδιά < 15 ετών.

Διαταραχές συμπεριφοράς σε ασθενείς με άνοια (υπό τις προϋποθέσεις που αναφέρονται ανωτέρω): Εναρξη με 0.25 mg, δύο φορές την ημέρα. Αν χρειασθεί αύξηση κατά 0.25mg, δύο φορές την ημέρα, κάθε δεύτερη ημέρα. Συνήθης δόση 0.5-1mg, δύο φορές την ημέρα.

Διπολική μανία-επιπρόσθετη θεραπεία: Εναρξη με 2mg εφάπαξ. Σε ανάγκη αύξηση κατά 2mg κάθε δεύτερη ημέρα. Συνήθης δόση 2-6mg την ημέρα.

Αναπτυξιακές και άλλες διαταραχές διασπαστικής συμπεριφοράς: Ενήλικες και παιδιά ηλικίας > 5 ετών, για άτομα > 50kg έναρξη με 0.5mg, για < 50kg έναρξη με 0.25mg μια φορά την ημέρα και σε ανάγκη αύξηση κατά 0.5mg ή 0.25mg αντίστοιχα μια φορά την ημέρα, κάθε δεύτερη ημέρα. Συνήθης δόση για άτομα > 50kg, 0.5-1.5mg, για < 50kg 0.25-0.75mg, μια φορά την ημέρα.

Παρεντερικώς: Εφόσον ο ασθενής έχει επαρκώς σταθεροποιηθεί με από του στόματος δόση ≤ 4mg ημερησίως, λαμβάνει 25mg ενδομυϊκώς κάθε δύο εβδομάδες, ενώ με από του στόματος δόση > 4mg, λαμβάνει 37.5mg ενδομυϊκώς κάθε δύο εβδομάδες. Μέγιστη δόση 50mg κάθε δύο εβδομάδες. Αυξήσεις στη δοσολογία τουλάχιστον κάθε 4 εβδομάδες.

Ηλικιωμένοι: 25mg ενδομυϊκώς κάθε δύο εβδομάδες. Δεν έχει μελετηθεί σε παιδιά < 18 ετών και σε ασθενείς με ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια.

Λοιπά: Bλ. Xλωροπρομαζίνη.

Φαρμακευτικά προϊόντα

RIPEPRAL/Verisfield U.K.: oral.sol 1mg/ml bottle x 100ml
RISPERDAL/Janssen-Cilag: f.c.tab 1mg x 20, 2mg x 20, 3mg x 20, 4mg x 20- oral.sol 1mg/1ml fl x 100ml
RΙSΡΕRDΑL CONSTA/Janssen-Cilag: ps.inj. sol 25mg/vial x1+1pf.syr solv,37.5mg/vial x1+1pf.syr solv, 50mg/vial x1+1pf.syr solv.
RISPERDAL QUICKLET/Janssen-Cilag: ling. tab 1mg x 28, 2mg x 28
WISPERDON/Φαραν: oral.sol 1mg/1ml fl x 100ml

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
CAPULTON Ρισπεριδόνη Pharmex S.A.
DIXINE Ρισπεριδόνη Lavipharm Α.Ε.
LINIPON Ρισπεριδόνη Adelco Χρωματουργεία Αθηνών Α.Ε.
PHARMARIDON Ρισπεριδόνη Pharmazac Α.Ε.
RIBEX Ρισπεριδόνη Vianex A.E.
RIFOCUS Ρισπεριδόνη Γερολυμάτος Α.Ε.
RISIDRAL Ρισπεριδόνη Pharmanel Pharmaceuticals Α.Ε.
RISPELEN Ρισπεριδόνη Elpen A.E.
RISPERDAL Ρισπεριδόνη Janssen-Cilag Φαρμακευτική A.B.E.E.
RISPERSAN Ρισπεριδόνη Santa Pharma A.E.
RISPOLUX Ρισπεριδόνη Sandoz GmbH
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.