Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 04.02.11 Πιμοζίδη (Pimozide)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

04 Φάρμακα παθήσεων κεντρικού νευρικού συστήματος

04.02 Αντιψυχωσικά φάρμακα

04.02.11 Πιμοζίδη (Pimozide)Eνδείξεις: Ψυχωσικές καταστάσεις ιδίως στη θεραπεία συντήρησης.

Aντενδείξεις: Νόσος του Parkinson, ενδογενής κατάθλιψη, συγγενής ή επίκτητη επιμήκυνση του διαστήματος QT, ιστορικό αρρυθμιών (βλ. και Προσοχή στη χορήγηση). Ταυτόχρονη χορήγηση φαρμάκων αναστολέων του CYP 3A4, του CYP 2D6 ή φαρμάκων που είναι γνωστό ότι επιμηκύνουν το διάστημα QT (βλ. Αλληλεπιδράσεις).

Aνεπιθύμητες ενέργειες: έχουν αναφερθεί σοβαρές αρρυθμίες και ενίοτε θάνατοι λόγω παράτασης του διαστήματος QT. Oι εξωπυραμιδικές αντιδράσεις και οι καρδιαγγειακές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συχνότερες σε σχέση με τη χλωροπρομαζίνη, ενώ η υπνηλία και οι αντιχολινεργικές αντιδράσεις ηπιότερες. Βλ. και εισαγωγή.

Aλληλεπιδράσεις: H κατασταλτική της δράση ενισχύεται με το οινόπνευμα και τα άλλα κατασταλτικά του KNΣ. Η ταυτόχρονη χρήση χυμού γκρέιπφρουτ πρέπει να αποφεύγεται. Η ταυτόχρονη χορήγηση φαρμάκων αναστολέων του CYP 3A4 (όπως αντιμυκητιασικά της ομάδας των αζολών, αντιϊκά της ομάδας των αναστολέων πρωτεάσης, αντιβιοτικά της ομάδας των μακρολιδών και νεφαζοδόνης), αναστολέων του CYP 2D6 (όπως η κινιδίνη) ή φαρμάκων που είναι γνωστό ότι επιμηκύνουν το διάστημα QT, διότι αυξάνεται η πιθανότητα επιμήκυνσης του QT (βλ. Αντενδείξεις).

Προσοχή στη χορήγηση: Συνιστάται η διενέργεια HKΓ και περιοδικός HKΓ έλεγχος, ιδιαίτερα σε ασθενείς με προϋπάρχουσες αρρυθμίες και ιδιαίτερα με επιμήκυνση του διαστήματος QT. Nα αποφεύγεται η ταυτόχρονη χορήγηση φαρμάκων που προκαλούν ηλεκτρολυτικές διαταραχές (λ.χ. διουρητικά). Βλ. και εισαγωγή.

Δοσολογία

Ενήλικες: Εναρκτήρια δόση 1-2mg την ημέρα, με αυξήσεις ανά εβδομαδιαία τουλάχιστον διαστήματα από 2-4mg. Μέση δόση συντήρησης 6mg την ημέρα με συνήθη διακύμανση 2-12mg την ημέρα. Μέγιστη ημερήσια δόση 20 mg.

Ηλικιωμένοι: Η δόση συντήρησης είναι η ίδια με αυτή των ενηλίκων, αλλά συνιστάται έναρξη της θεραπείας με το ήμισυ της εναρκτήριας δόσης των ενηλίκων.

Παιδιά >12 ετών: Το ήμισυ της δόσης των ενηλίκων.

Φαρμακευτικά προϊόντα

PIRIUM/Janssen-Cilag: tab 4mg x 25

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
PIRIUM Πιμοζίδη Janssen-Cilag Φαρμακευτική A.B.E.E.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.