Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 03.05.05.02 Δεσλοραταδίνη + Ψευδοεφεδρίνη (Desloratadine + Pseudoephedrine)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

03 Φάρμακα παθήσεων αναπνευστικού συστήματος

03.05 Αντιισταμινικά

03.05.05 Πιπεριδίνες

03.05.05.02 Δεσλοραταδίνη + Ψευδοεφεδρίνη (Desloratadine + Pseudoephedrine)Ενδείξεις: Αλλεργική ρινίτιδα συνοδευόμενη από ρινική συμφόρηση.

Αντενδείξεις: Σε ασθενείς με γλαύκωμα κλειστής γωνίας, με κατακράτηση ούρων, ισχαιμική καρδιοπάθεια, ταχυκαρδία, υπέρταση, υπερθυρεοειδισμό ιστορικό αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, σε όσους λαμβάνουν αναστολείς της ΜΑΟ (ή εντός δύο εβδομάδων από τη διακοπή τους) ή αποσυμφορητικά της ρινός που περιέχουν αγγειοσυσπαστικά (εξαιτίας της ψευδοεφεδρίνης), κύηση και γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Ταχυκαρδία, ξηροστομία, φαρυγγίτιδα, κεφαλαλγία, κόπωση, αϋπνία ή υπνηλία, νευρικότητα, ψευδαισθήσεις, ανορεξία, ναυτία, έμετοι, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, αύξηση ηπατικών ενζύμων, ίκτερος, μυαλγίες, αντιδράσεις υπερευαισθησίας.

Αλληλεπιδράσεις: Οι αναστολείς της ΜΑΟ, η εργοταμίνη και τα παράγωγά της ενδέχεται να προκαλέσουν αγγειοσύσπαση και αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Ομοιο κίνδυνο έχουν και οι άλλες αγγειοσυσπαστικές ουσίες που περιέχονται σε αποσυμφορητικά του ρινικού βλεννογόνου. Ελαττώνει την αντιυπερτασική δράση πολλών ουσιών, όπως λ.χ. της α-μεθυλντόπα, της γουανεθιδίνης κ.λ.π. Δεν συνιστάται ο συνδυασμός με ντοπαμινεργικά φάρμακα (βρωμοκρυπτίνη, καβεργολίνη, περγολίδη κ.λ.π.), λόγω του κινδύνου έντονης αγγειοσύσπασης.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε ασθενείς με καρδιακές αρρυθμίες, υπέρταση, ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου, στένωση του πυλωρού, απόφραξη του αυχένα της ουροδόχου κύστεως, βρογχόσπασμο. Επίσης σε ασθενείς που λαμβάνουν αγγειοσυσπαστικά, ψυχοδιεγερτικά, αντιυπερτασικά και τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά. Σε ασθενείς > 60 ετών, σε διαταραχή της νεφρικής ή ηπατικής λειτουργίας. Να ενημερώνονται οι ασθενείς ότι υπάρχει κίνδυνος εθισμού και κατάχρησης. Να διακόπτεται η θεραπεία πριν από τυχόν προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.

Δοσολογία: Ένα δισκίο (2.5+120)mg δύο φορές την ημέρα. Να μη χορηγείται σε παιδιά < 12 ετών. Η διάρκεια της θεραπείας να μην υπερβαίνει τις 10 ημέρες.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Desloratadine + Pseudoephedrine Sulphate:

AERINAZE/SP Europe Belgium: con.r.tab (2.5+120)mg x 10

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
AERINAZE Δεσλοραταδίνη - Θειική ψευδοεφεδρίνη Merck Sharp & Dohme Ltd
CLARITYNE-D Λοραταδίνη - Ψευδοεφεδρίνη Bayer Hellas Α.Β.Ε.Ε.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.