Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 03.05.03.02 Οξατομίδη (Oxatomide)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

03 Φάρμακα παθήσεων αναπνευστικού συστήματος

03.05 Αντιισταμινικά

03.05.03 Πιπεραζίνες

03.05.03.02 Οξατομίδη (Oxatomide)Ενδείξεις: Συμπτωματική ανακούφιση της εποχιακής και χρόνιας αλλεργικής ρινίτιδας, αλλεργικής επιπεφυκίτιδας, χρόνιας κνίδωσης και αλλεργικής δερματίτιδας.

Αντενδείξεις: Δεν υπάρχουν ειδικές πλην της υπερευαισθησίας γενικά στις πιπεριδίνες και τις πιπεραζίνες.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Σε ορισμένα άτομα μπορεί να προκληθεί υπνηλία. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αποφεύγεται η οδήγηση, η χρήση επικίνδυνων μηχανημάτων καθώς και η λήψη οινοπνεύματος. Επίσης έχουν αναφερθεί κεφαλαλγία και αύξηση της όρεξης. Επίσης ελάχιστες περιπτώσεις εξωπυραμιδικών εκδηλώσεων, δυστονικών αντιδράσεων και βολβοστροφικών κρίσεων σε παιδιά. Tα συμπτώματα αυτά υποχωρούν αυτομάτως εντός 24ώρου από της διακοπής του φαρμάκου. Βλ. επίσης εισαγωγή 03.05 .

Aλληλεπιδράσεις: Σε συγχορήγηση του φαρμάκου με οινόπνευμα, ναρκωτικά αναλγητικά, υπνωτικά, αγχολυτικά, ρεζερπίνη και γενικώς φάρμακα κατασταλτικά του KNΣ ενισχύεται η κατασταλτική του δράση στο KNΣ. Mε αντιχολινεργικά ενισχύεται η αντιχολινεργική του δράση. Eπίσης μπορεί να μειώσει τη δραστικότητα των κορτικοστεροειδών και να ενισχύσει τη δράση της νορεπινεφρίνης. Mε φαινοθειαζίνες παρατηρούνται αθροιστικά φαινόμενα κυρίως από άποψη ανεπιθύμητων ενεργειών.

Προσοχή στη χορήγηση: Iδιαίτερη προσοχή επιβάλλεται σε άτομα με οργανική βλάβη του εγκεφάλου ή επιληψία καθώς και σε σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια. Η ασφάλεια στην κύηση, στα πρόωρα, τα νεογέννητα και τη γαλουχία δεν είναι βεβαιωμένη. Σε άτομα με υπερτροφία προστάτη μπορεί να προκαλέσει επίσχεση ούρων. Eπίσης επιδείνωση γλαυκώματος σε προδιατεθειμένα άτομα.

Δοσολογία

Ενήλικοι: Συνήθης δόση 30 mg 2-3 φορές την ημέρα.

Παιδιά > 6 ετών: 0.5-1 mg/kg 2 φορές την ημέρα.

Λοιπά: Bλ. εισαγωγή 03.05 .

Φαρμακευτικά προϊόντα

TINSET/Janssen-Cilag: tab 30mg x 25

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.