Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 03.01.04.06 Σικλεσονίδη (Ciclesonide)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

03 Φάρμακα παθήσεων αναπνευστικού συστήματος

03.01 Βρογχοδιασταλτικά (φάρμακα για την αντιμετώπιση βρογχικού άσθματος και χρόνιων αποφρακτικών πνευμονοπαθειών)

03.01.04 Κορτικοστεροειδή

03.01.04.06 Σικλεσονίδη (Ciclesonide)Eνδείξεις: Ελεγχος επίμονου άσθματος σε ενήλικες ≥ 18 ετών.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Παράδοξος βρογχόσπασμος. Σπανιότερα αίσθημα καύσου και ξηρότητα των βλεννογόνων, βράγχος, βήχας και δερματικά εξανθήματα.

Αλληλεπιδράσεις: Η συγχορήγηση με αναστολέα του κυτοχρώματος CYP3A4 (κετοκοναζόλη, ριτοναβίρη κλπ.) αυξάνει τη στάθμη της στο αίμα.

Προσοχή στη χορήγηση: όπως και με τα άλλα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή να χορηγείται με προσοχή σε ασθενείς με ενεργό ή λανθάνουσα φυματίωση και μυκητιασικές, ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις. Δεν ενδείκνυται σε status asthmaticus. Σε περίπτωση μακροχρόνιας χορήγησης και ιδιαίτερα σε υψηλές δόσεις ενδέχεται να εμφανιστούν συστηματικές αντιδράσεις (λ.χ. καταστολή των επινεφριδίων, μείωση οστικής πυκνότητας κ.λπ. Βλ. και εισαγωγές 03.01.04 και κεφ. 06.04 ). Να επιδιώκεται η χορήγηση της μικρότερης δόσης που είναι αποτελεσματική. Ο βρογχόσπασμος αντιμετωπίζεται με βρογχοδιασταλτικό ταχείας δράσης.

Δοσολογία: Εισπνοή 160mcg άπαξ ημερησίως. Ως δόση συντήρησης 80mcg άπαξ ημερησίως εάν υπάρξει ικανοποιητική ανταπόκριση.

Φαρμακευτικά προϊόντα

ALVESCO/Altana Germany: inh.sol.p 160mcg/dose bt x 1 × 120doses, 10bt x 1 × 120 doses

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Κικλεσονίδη

Η κυκλεσονίδη (ciclesonide) είναι ένα εισπνεόμενο γλυκοκορτικοειδές που μειώνει τον αριθμό και την δραστηριότητα των κυττάρων που ενέχονται στη φλεγμονή των αεραγωγών (μακροφάγα, ηωσηνόφιλα, Τ-λεμφοκύττρα). Η παρατεταμένη θεραπεία (διέρκειας πολλών μηνών) με κυκλεσονίδη μειώνει την υπεραντιδραστικότητα των λείων μυών των αεραγωγών σε ποικίλα ερεθίσματα που προκαλούν βρογχοσυστολή (αλλεργιογόνα, ερεθιστικές ουσίες, ψυχρός αέρας κ.α.). Επίσης ελαττώνει την φλεγμονή των αεραγωγών προκαλώντας εξάλειψη του οιδήματος των βλεννογόνων, μείωση της διαπερατότητας των τριχοειδών και αναστολή της απελευθέρωσης λευκοτριενίων με αποτέλεσμα την μείωση της βρογχικής αντιδραστικότητας.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ALVESCO Κικλεσονίδη Takeda Ελλάς Α.Ε.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.