Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 03.01.01.02 Μακράς δράσης εκλεκτικοί β2 αδρενεργικοί διεγέρτες

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

03 Φάρμακα παθήσεων αναπνευστικού συστήματος

03.01 Βρογχοδιασταλτικά (φάρμακα για την αντιμετώπιση βρογχικού άσθματος και χρόνιων αποφρακτικών πνευμονοπαθειών)

03.01.01 Διεγέρτες αδρενεργικών υποδοχέων

03.01.01.02 Μακράς δράσης εκλεκτικοί β2 αδρενεργικοί διεγέρτεςΈχουν παρόμοια δράση με τους προηγούμενους, αλλά πολύ πιο παρατεταμένη (> 12h). Έτσι αποτελούν μαζί με τα αντιχολινεργικά τη βάση θεραπείας της ΧΑΠ, ενώ είναι πολύ χρήσιμοι και στο βρογχικό άσθμα (μέτριας βαρύτητας και άνω, κυρίως προς εξοικονόμηση κορτικοστεροειδών). Δεν συνιστώνται για την αντιμετώπιση της οξείας ασθματικής κρίσης.

Προσοχή στη χορήγηση: Χρειάζεται ειδική φροντίδα και επίβλεψη, με ιδιαίτερη έμφαση στα δοσολογικά όρια, όταν υπάρχουν οι ακόλουθες καταστάσεις: Καρδιαγγειακή νόσος, αρρυθμίες, υπέρταση, υπερθυρεοειδισμός, επιμήκυνση του διαστήματος QT, κύηση, γαλουχία.
Λόγω της υπεργλυκαιμικής δράσης τους, συνιστώνται επιπρόσθετοι έλεγχοι της γλυκόζης του αίματος σε διαβητικούς. Μπορεί να συμβεί δυνητικά σοβαρή υποκαλιαιμία ως αποτέλεσμα της θεραπείας με β2-αγωνιστές. που μπορεί να ενισχυθεί από υποξία και ταυτόχρονη θεραπεία (βλ. Αλληλεπιδράσεις), δια τούτο συνιστάται ο έλεγχος των επιπέδων καλίου.
Όπως συμβαίνει και με άλλες θεραπείες με εισπνοή, πρέπει να έχει κανείς υπόψη του το ενδεχόμενο εμφάνισης παραδόξου βρογχόσπασμου και εάν εμφανιστεί να σταματήσει η χορήγηση του φαρμάκου και να υποκατασταθεί με εναλλακτική θεραπεία.

Αλληλεπιδράσεις: Φάρμακα όπως η κινιδίνη, δισοπυραμίδη, προκαϊναμίδη, φαινοθειαζίδες, αντιισταμινικά, αναστολείς της ΜΑΟ και τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά μπορεί να συσχετισθούν με επιμήκυνση του διαστήματος QT και αυξημένο κίνδυνο κοιλιακών αρρυθμιών. Ταυτόχρονη χορήγηση άλλων συμπαθομιμητικών μπορεί να ενισχύσει τις ανεπιθύμητες ενέργειές της. Ταυτόχρονη θεραπεία με αναστολείς της ΜΑΟ ή παράγοντες με παρόμοιες ιδιότητες, όπως φουραζολιδόνη, προκαρβαζίνη, μπορεί να προκαλέσει υπερτασική αντίδραση. Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης αρρυθμιών σε ασθενείς που υποβάλλονται ταυτόχρονα σε αναισθησία με αλογονωμένους υδρογονάνθρακες. Η ταυτόχρονη θεραπεία με παράγωγα ξανθινών, στεροειδή ή διουρητικά μπορεί να ενισχύσει την υποκαλιαιμική δράση των β2-αγωνιστών. Η υποκαλιαιμία μπορεί να αυξήσει την τάση για καρδιακές αρρυθμίες σε ασθενείς, που υποβάλλονται σε θεραπεία με δακτυλίτιδα. Οι β-αποκλειστές μπορεί να εξασθενήσουν ή να ανταγωνισθούν τη δράση της (περιλαμβανόμενων των οφθαλμικών σταγόνων) και δεν πρέπει να συγχορηγούνται. Η L-Dopa, η L-θυροξίνη, η οκυτοκίνη και η αλκοόλη μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς την καρδιακή ανοχή έναντι των β2-διεγερτών.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Νευρικότητα, αϋπνία, ανησυχία, τρόμος, κεφαλαλγία, ταχυκαρδία, αίσθημα παλμών, μυϊκές κράμπες. Επίσης έχουν αναφερθεί περιφερικό οίδημα, παράδοξος βρογχόσπασμος, υποκαλιαιμία, υπόταση, αγγειοοίδημα, κνίδωση και εξάνθημα.

Περιεχόμενα κεφαλαίου

03.01.01.02.01 Σαλμετερόλη υδροξυναφθοϊκή (Salmeterol Xinafoate)

03.01.01.02.02 Φορμοτερόλη (Formoterol)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Φορμοτερόλη

Η φορμοτερόλη είναι ένας ισχυρός εκλεκτικός β2-αδρενεργικός διεγέρτης και ασκεί βρογχοδιασταλτική δράση σε ασθενείς με ανατάξιμη απόφραξη των αεροφόρων οδών Επίσης αναστέλλει την απελευθέρωση της ισταμίνης και των λευκοτριενών από τους ευαισθητοποιημένους βρόγχους.

Σαλμετερόλη

Η σαλμετερόλη (salmeterol) είναι ένας εκλεκτικός παρατεταμένης δράσης (12 ώρες) βήτα2-διεγέρτης, που διαθέτει μία μακριά πλευρική άλυσο η οποία συνδέεται με την κυτταρική μεμβράνη του υποδοχέα. Οι φαρμακολογικές ιδιότητες της σαλμετερόλης προσφέρουν αποτελεσματικότερη προστασία κατά του βρογχόσπασμου που προκαλείται από ισταμίνη και επιτυγχάνουν μεγαλύτερης διάρκειας βρογχοδιαστολή, η οποία διαρκεί τουλάχιστον 12 ώρες συγκρινόμενη με τις συνιστώμενες δόσεις συμβατικών βήτα2 διεγερτών βραχείας διάρκειας δράσης.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ONBREZ BREEZHALER Ινδακατερόλη Novartis Europharm Ltd
RELVAR Φουροϊκή φλουτικαζόνη - Βιλαντερόλη Glaxo Group Ltd
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.