Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 02.15 Περιφερικά αγγειοδιασταλτικά - "αγγειοπροστατευτικά"

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

02 Φάρμακα παθήσεων κυκλοφορικού συστήματος

02.15 Περιφερικά αγγειοδιασταλτικά - "αγγειοπροστατευτικά"Τα περιφερικά αγγειοδιασταλτικά συνιστώνται σε περιφερικές αρτηριοπάθειες με διαταραχές της αιμάτωσης, ως συμπλήρωμα της κλασικής αγωγής (αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου, της αρτηριοσκλήρυνσης, φυσική άσκηση, αιμοαραίωση με μικρομοριακές δεξτράνες κλπ.). Σε λειτουργικές αρτηριοπάθειες (αγγειοσυσπαστικά σύνδρομα και ιδιαίτερα πρωτοπαθές σύνδρομο Raynaud) χορηγούνται γενικά αγγειοδιασταλτικά (κυρίως αποκλειστές των α-αδρενεργικών υποδοχέων ή ανταγωνιστές ασβεστίου), καθώς και διαδερμική αγωγή με νιτρώδη.

Οι φαρμακολογικοί μηχανισμοί της δράσης των αγγειοδιασταλτικών δεν είναι ίδιοι για όλα. Πέρα από την πρόκληση αγγειοδιαστολής, μπορεί να επηρεάζουν την παραμορφωτικότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων και γενικότερα τη ρεοκινητική του αίματος.

Η συστηματική χορήγηση των περιφερικών αγγειοδιασταλτικών δεν είναι πάντοτε ωφέλιμη, καθώς μπορούν να προκαλέσουν το φαινόμενο της υποκλοπής (αύξηση της αιμάτωσης των υγιών ιστών σε βάρος των ισχαιμικών). Ο κίνδυνος της υποκλοπής είναι μικρότερος όταν χορηγούνται ενδοαρτηριακά αγγειοδιασταλτικά με βραχύ χρόνο ημιζωής. Γαστρεντερικές διαταραχές, έξαψη, κεφαλαλγία, πτώση της πίεσης και ταχυκαρδία είναι κοινές ανεπιθύμητες ενέργειες των αγγειοδιασταλτικών.

Τα αγγειοδιασταλτικά φάρμακα μπορεί να αυξήσουν την αιμάτωση των άκρων κατά την ανάπαυση, δεν έχει όμως αποδειχθεί ότι το ίδιο συμβαίνει και κατά το βάδισμα ή τη σωματική άσκηση. Ο ιατρός δεν θα πρέπει να εφησυχάζει χορηγώντας τα και να παραμελεί τις σύγχρονες επεμβατικές και αποτελεσματικές μεθόδους θεραπείας. Τα αυτά ισχύουν και για τα διάφορα «φλεβοτονικά» σκευάσματα που κυκλοφορούν.

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Βουφλομεδίλη

Η βουφλομεδίλη (Buflomedil) είναι ένα αγγειοδιασταλτικό φάρμακο.

Πεντοξυφυλλίνη

H πεντοξυφυλλίνη (pentoxifylline) βελτιώνει τη ροή του αίματος επιδρώντας στην παθολογικά μειωμένη παραμορφωσιμότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων, αναστέλλοντας τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων και ελαττώνοντας το αυξημένο ιξώδες του αίματος. Έτσι η πεντοξυφυλλίνη ενισχύει τη θρεπτική μικροκυκλοφορία σε περιοχές με μειωμένη αιμάτωση.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ATOSSISCLEROL Πολιδοκανόλη Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
BOTAFEX Μινοξιδίλη Pharmex S.A.
CYCLO 3 FORT Ruscus aculeatus - Εσπεριδίνη - Βιταμίνη C Pierre Fabre Φάρμακα Α.Ε.
DAFLON Διοσμίνη - Εσπεριδίνη Servier Hellas Ε.Π.Ε.
DIERTINA Dihydroergocristine Mesylate Pharmanel Pharmaceuticals Α.Ε.
DOXYTREX Ασβέστιο δοβεσυλικό Uni-Pharma Α.Ε.
HEMORROCORT Cinchocaine hydrochloride - Εξαχλωροφαίνη - Πρεδνιζολόνη - ... Demo Α.Β.Ε.Ε.
LMD Δεξτράνη Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
MINOXIDIL Μινοξιδίλη Target Pharma Ε.Π.Ε.
PHENOXYBENZAMINE Φαινοξυβενζαμίνη Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
VENORUTON Oxerutins Novartis Hellas A.Β.Ε.Ε.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.