Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 02.05.06.06 Σιταξεντάνη (Sitaxentan)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

02 Φάρμακα παθήσεων κυκλοφορικού συστήματος

02.05 Αντιυπερτασικά

02.05.06 Αγγειοδιασταλτικά αντιυπερτασικά

02.05.06.06 Σιταξεντάνη (Sitaxentan)Ενδείξεις: Πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, κατηγορίας ΙΙΙ.

Αντενδείξεις: Ήπια έως σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια, αυξημένα επίπεδα AST ή/και ALT πριν την έναρξη της θεραπείας, κύηση και γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Κεφαλαλγία, ρινική συμφόρηση, επίσταξη, περιφερικό οίδημα, αιμορραγία των ούλων, αϋπνία, ζάλη, ναυτία, έμετοι, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, εξάψεις, μυϊκές κράμπες, παράταση του χρόνου προθρομβίνης (INR).

Αλληλεπιδράσεις: Το φάρμακο είναι αναστολέας των ενζύμων CYP2C9 και CYP3A4/5 και αναμένονται μεταβολές της στάθμης συγχορηγουμένων ουσιών που μεταβολίζονται από αυτά (νελφιναβίρη, κυκλοσπορίνη, κετοκοναζόλη, στατίνες, νιφεδιπίνη κλπ). Κλινικώς αξιόλογη είναι η δράση της στα αντιπηκτικά από του στόματος (αύξηση της δράσης τους) και στην κυκλοσπορίνη Α (απαγορεύεται η συγχορήγηση).

Προσοχή στη χορήγηση: Εάν συνυπάρχει και φλεβοαποφρακτική νόσος πνευμόνων κίνδυνος πνευμονικού οιδήματος. Παρακολούθηση της στάθμης των τρανσαμινασών και διακοπή της χορήγησης αν η στάθμη τους αυξηθεί πάνω από το 3πλάσιο. Τακτική παρακολούθηση της στάθμης της αιμοσφαιρίνης πριν την έναρξη της θεραπείας και μετέπειτα ανά 1-3 μήνες. Αυξημένος κίνδυνος θρομβοεμβολής σε καπνίστριες που κάνουν χρήση και αντισυλληπτικών (αυξημένη οιστρογονική δράση).

Δοσολογία: 100mg ημερησίως σε ενηλίκους >18 ετών.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Sitaxentan Sodium:

THELIN/Encysive U.K: f.c.tab 100mg x 28

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Σιταξεντάνη

Η σιταξεντάνη (sitaxentan) είναι ένας ανταγωνιστικός ανταγωνιστής της ενδοθηλίνης-1 στους υποδοχείς ενδοθηλίνης-A (ΕΤ-Α) και της ενδοθηλίνης-B (ET-Β). Υπό κανονικές συνθήκες, η σύνδεση της ενδοθηλίνης-1 με τους ET-Α ή Β, ΕΤ-υποδοχείς προκαλεί πνευμονική αγγειοσύσπαση. Με τον αποκλεισμό αυτής της αλληλεπίδρασης, η σιταξεντάνη μειώνει πνευμονική αγγειακή αντίσταση. H σιταξεντάνη έχει υψηλότερη συγγένεια με την ΕΤ-Α από την ΕΤ-Β.

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.