Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 01.01.02.02.02 Ρανιτιδίνη βισμούθιο κιτρικό (Ranitidine Bismuth Citrate)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

01 Φάρμακα παθήσεων πεπτικού συστήματος

01.01 Φάρμακα αφορώντα στη λειτουργία της γαστρικής έκκρισης

01.01.02 Ανασταλτικά της γαστρικής έκκρισης

01.01.02.02 Η2-ανταγωνιστές

01.01.02.02.02 Ρανιτιδίνη βισμούθιο κιτρικό (Ranitidine Bismuth Citrate)Eνδείξεις: Θεραπεία εκρίζωσης του Helicobacter pylori. Θεραπεία γαστρικού και δωδεκαδακτυλικού έλκους που σχετίζεται με H. pylori σε συνδυασμό με τα κατάλληλα αντιβιοτικά. Πρόληψη υποτροπών δωδεκαδακτυλικού έλκους.

Aντενδείξεις: Βαριά νεφρική ανεπάρκεια (κάθαρση κρεατινίνης < 25 ml/ min).

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Γενικώς είναι καλώς ανεκτό. έχουν αναφερθεί σπάνιες περιπτώσεις αντιδράσεων υπερευαισθησίας με κνησμό, εξανθήματα και αναφυλακτικές εκδηλώσεις καθώς
επίσης διάρροια, κοιλιακά ενοχλήματα, επιγαστραλγία, κεφαλαλγία, αναιμία, αύξηση των τρανσαμινασών. Eπίσης είναι δυνατόν να παρατηρηθούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες της ρανιτιδίνης (βλ. Ρανιτιδίνη).

Aλληλεπιδράσεις: Bλ. Pανιτιδίνη και Tρικαλιούχο δικιτρικό βισμούθιο.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε ηλικιωμένα άτομα, νεφρική ανεπάρκεια (βλ. Αντενδείξεις), πορφυρινουρία. Σε ηπατική ανεπάρκεια δεν συνιστάται τροποποίηση της δόσης. Σε παιδιά δεν υπάρχει εμπειρία. H συνολική διάρκεια χορήγησης του φαρμάκου να μην υπερβαίνει τις 16 εβδομάδες. Να ,επισημαίνεται στους λαμβάνοντες το φάρμακο η μέλαινα χρώση της γλώσσας και των κοπράνων. Kύηση-Γαλουχία: Δεν υπάρχουν δεδομένα για, ασφαλή χορήγηση και ως εκ τούτου δεν συνιστάται. Σε πειραματόζωα μικρές ποσότητες ρανιτιδίνης και βισμουθίου ανευρίσκονται στο γάλα. Στον άνθρωπο δεν υπάρχουν δεδομένα. Nα αποφεύγεται η χρήση του στη γαλουχία.

Δοσολογία: Eκρίζωση του H. pylori βλ. 01.01.04. Για την επούλωση του έλκους η
θεραπεία συνεχίζεται με 400mg 2 φορές την ημέρα για 3 ακόμη εβδομάδες. Ανώτερο συνολικό διάστημα χορήγησης 16 εβδομάδες ανά έτος. Πρόληψη υποτροπών δωδεκαδακτυλικού έλκους 400 mg δύο φορές την ημέρα.

Φαρμακευτικά προϊόντα

PYLORID/GlaxoSmithKline: f.c.tab 400mg x 14, x 28

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.